Moniom

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul
Moniom

Oraşul Reşiţa
Judeţul Caraş-Severin (CS)

Stema judetului Caras-Severin.png
Atestare 1717
Populaţie 376 locuitori
Cod poştal 320004

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Moniom este un sat în judeţul Caraş-Severin. Din punct de vedere administrativ aparţine de municipiul Reşiţa. Are o populaţie de 376 locuitori (2002).

Localizare

Satul este amplasat pe valea Bârzavei, la 10 km de municipiul Reşiţa, de care aparţine din punct de vedere administrativ şi de care este aproape lipită. Pe hotarul nordic al satului trece drumul naţional DN 58B Reşiţa - Voiteg.

Istorie

În istoriografia bănăţeană, prima atestare documentară a localităţii este considerată a fi anul 1717. În lucrarea "Trecut şi prezent în istoricul Reşiţei", A. Mihalik afirmă că pe teritoriul actual al Moniomului, au existat în trecutul îndepărtat au existat două sate cu numele Maichio.

Ioan Lotreanu, în Monografia Banatului, susţine că localitatea este mult mai veche şi că ar fi menţionată la 1418 cu numele Monyoros.

În monografia scrisă de Nicolae Cornean în 1940, despre Moniom se spune că "După unele păreri istorice, românii de aici ar fi venit din Muntenia, în secolul al XIV-lea, alţi istorici resping asemenea păreri, pe motiv că Moniomul abia la începutul secolului al XVIII-lea apare la orizontul istoriei".

La conscrierea austriacă din 1717, primul recensământ modern al Banatului, au fost consemnate 18 case în satul denumit Muniovo. După acest moment, timp de mai bine de un secol, satul s-a aflat în proprietatea fiscului austriac. În 1855 a fost vândută societăţii de căi ferate austro-ungare (StEG).

În 1777 a fost dispus ca locuitorii să se mute într-o nouă vatră a satului, sistematizată (vezi şi Impopulationis Haupt Instruction) de-a lungul unui drum principal. Iniţial, satul a fost aşezat la 6 km în locul numit Buza-Selişti. Api satul a fost așezat cu 1,5 km mai spre est, pe Valea Moniomului, pe locul numit Juroni.

În 1873 a fost inaugurată prima cale ferată, cu ecartament îngust, care făcea legătura între Reşiţa şi Bocşa Română şi care trecea prin Moniom.

Populaţie

La recensământul din 2002, localitatea Moniom avea 376 locuitori, din care 365 români şi 11 de alte naţionalităţi.

Bibliografie

  • Basista, Duşan, Moniom. Oameni şi locuri, Editura Fotomat, Reşiţa
  • Ilieşiu, Nicolae, Monografia istorică a Banatului: Judeţul Caraş, Editura Mica Valahie, Bucureşti, 2011 ISBN 606-8304-39-7
  • Lotreanu, Ioan, Monografia Banatului, Institutul de Arte Grafice „Ţara”, Timişoara, 1935
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Caraş-Severin 1880 - 2002, [1]