Muzeul de Speologie Emil Racoviţă

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Muzeul de Speologie „Emil Racoviţă” - imagine din interior

Muzeul de Speologie „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca se află pe strada Sextil Puşcariu, în zona actualei Piețe a Muzeului. Clădirea în care funcţionează muzeul datează din 1376 şi a aparţinut vechii închisori medievale a oraşului şi este situată în incinta fortificaţiei vechi a oraşului.

Înfiinţat în anul 2003, muzeul este amenajat în trei încăperi care adăpostesc obiectele care au aparţinut biospeologului Emil Racoviţă: o parte din lucrurile şi obiectele descoperite în peşteri şi instrumentele sale de lucru. Printre altele este sunt este expus un caiet de notiţe din perioada studenţiei la Paris, microscopul Zeiss şi aparatul Lihnof de care s-a folosit în expediţia antartică „Belgica” (1897-1899), diapozitivele şi proiectorul pe care le-a utilizat în susţinerea cursului de biologie generală de la Facultatea de Ştiinţe din Cluj, desene originale cu care şi-a ilustrat lucrările ştiinţifice, obiecte personale şi de birou şi multe altele.[1]

Un alt punct de atracţie al muzeului este camera unde au fost închişi Baba Novac, căpitan din oastea lui Mihai Viteazu şi duhovnicul său.

Note

  1. http://orasulcluj.ro/unde-iesim/obiective-turistice/muzeul-de-speologie-emil-racovita