Nava mixtă Ardeal

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Nava mixtă "Ardeal" a fost o navă a marinei comerciale române. Avea scop dublu, de transport pasageri şi transport marfă.

A fost construită în Germania în anul 1922 pe şantierul naval din Wilhelmshaven. Avea corpul construit din oţel şi puntea din oţel şi lemn. Lungimea sa era de 129,1 metri şi lăţimea de 16,48 metri, tonaj 7.840 tone dead-weight. Dezvolta o viteză maximă de 10,6 noduri, motorul având 2.850 cai-putere.

Putea să transporte 150 pasageri (în trei categorii de cabine) şi 1.070 tone marfă.

Numele iniţial a fost "Emil Kirchdoft". A primit acte de naţionalitate română în anul 1932. În 1945 a fost luată de U.R.S.S ca şi despăgubire de război, fiind retrocedată României în acelaşi an. În anul 1949 a fost adusă ca aport al României la Societatea Sovromtransport, constituită împreună cu U.R.S.S.

Bibliografie

  • Revista "Marea Neagră", serie nouă, Anul XX, nr. 1 (74), ianuarie-martie 2010

Legături externe

Nave maritime ale marinei comerciale române
CARGOURI
AzugaBegaBihorBradBuşteniCalafatCăciulataCălăraşiCălimăneştiCălugăreniCodleaCostineştiCoziaDejDoljDrobeta 1850DumbrăveniEforieFăgăraşFăgetFălticeniFăureiFântâneleFeldioaraFeleacFelixFieniFierbinţiFilaretFiliaşiFilioaraFilipeştiFirizaFloreştiFoişorFrasinFrăsinetFrunzăneştiFundeniFunduleaGheorghieniGiurgeniGiurgiuGorgovaGorunGostinuGorjGovoraHagieniHaţegHârşovaHorezuHumuleştiHuşiIlfovLereştiLugojMediaşMehedinţiMirăslăuMoineştiOdorheiOlteniaOraviţaPlehanovPlopeniRădăuţiRăzboieniRâmnicu VâlceaRovineRupeaSatu MareSăceleSălişteSăveniSăvineştiSimeriaSlatinaSloboziaSolcaTarcăuTazlăuTârgu JiuTârnăveniTecuciTeiuşTeleormanTimişTismanaTituTohaniTopliţaTulceaTurdaTuşnadValea AlbăVoroneţ
VRACHIERE
Baia de ArieşBaia de FierBalotaBalşBasarabiBăceştiBăileştiBârladBeiuşBicazBlajBocşaBorsecBotoşaniBreazaBrătuleştiBuhuşiBuziaşCallatisTomis
Alte nave
Nava mixtă ArdealNava GiurgiuRemorcherul Alexandru cel BunRemorcherul Cuza VodăRemorcherul Horia