Nicolae Doran

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Nicolae Doran
Replace this image male.png
Născut 22 aprilie 1922, Ciclova Română judeţul Caraş Severin
Decedat 7 mai 1952, Timişoara
Cauză deces executat
Ocupaţie comisar de poliţie, luptător anticomunist

Nicolae Doran (n. 22 aprilie 1922, Ciclova Română, judeţul Caraş Severin - d. 7 mai 1952, Timişoara), comisar de poliţie, partizan, luptător anticomunist în Munţii Banatului.

Biografie

Fiu al lui Constantin şi a Elenei din satul cărăşean Ciclova Română, a trăit la Oraviţa, unde a urmat liceul „General Dragalina”. Din 1942 a făcut parte din "Mănunchiului de prieteni" legionari şi a luptat pe front. S-a înscris apoi la Facultatea de Drept de la Cluj, iar din 1947 s-a angajat la poliţia din Oraviţa pe postul de ajutor de comisar. Repartizat la biroul Siguranţă, devenită ulterior Securitatea, el a acţionat împotriva sistemului, eliberând buletine celor care erau urmăriţi de securitate şi ajutând numeroase persoane să fugă din ţară şi să treacă frontiera spre Iugoslavia. Activitatea aceasta nu a trecut neobservată şi la scurt timp, pe 12 iunie 1948, pe numele lui a fost emis un mandat de arestare. Din acest moment Doran intră în conflict cu puterea comunistă şi trece la organizarea unui grup de rezistenţă anticomunist.

Timp de aproape trei ani, Doran şi grupul său au peregrinat prin Munţii Banatului, fiind în permanenţă urmăriţi. În data de 3 ianuarie 1951, Nicolae Dorna a fost prins la Ciclova Montană, după ce pădurarul care s-a oferit să-l adăpostească, a chemat Securitatea. În acelaşi an a fost condamnat de Tribunalul Militar Timişoara "la moarte prin împuşcare şi confiscarea averii pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale". După cum reiese din rechizitoriu, fostul comisar de poliţie Nicolae Doran a fost acuzat de:

  • Delictul de înlesnire a trecerii frauduloase a frontierei a unor grupuri de infractori politici;
  • Informarea şefilor partidelor politice (PNŢ, PNL, legionari) ce urmau a fi arestaţi;
  • Eliberarea de acte de identitate pe alte nume, pentru cei ce erau urmăriţi.

În final, când a fost nevoit să ia drumul codrilor împreună cu un grup de urmăriţi, a luptat 3 ani în confruntări directe cu organele represiune comuniste. Conform certificatului de deces, Nicolae Doran a fost executat prin împuşcare la Poligonul de tragere Pădurea Verde Timişoara în data de 7 mai 1952. Ultima parte a vieţii, între 13 ianuarie 1951 şi 7 mai 1952, când a fost executat, a trăit în Penitenciarul din Timişoara.

Bibliografie