Olga Bancic

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Olga Bancic
Replace this image female.png
Alte nume Golda
Născută 10 mai 1912, Chişinău, Basarabia
Decedată 10 mai 1944, Stuttgart, Germania
Cauză deces executată
Ocupaţie militantă comunistă, luptătoare antinazistă

Olga (Golda) Bancic, (n. 10 mai 1912, Chişinău, Basarabia – d. 10 mai 1944, Stuttgart, Germania), militantă comunistă, luptătoare antinazistă în Rezistenţa Franceză.

Biografie

S-a născut în Basarabia, în familia unor evrei săraci, a lucrat de foarte tânără într-un atelier de tapiţerie.

Intrată în mişcarea muncitorească, participă la numeroase greve şi îmbrăţişează ideologia comunistă, fiind arestată şi interogată de mai multe ori. După căsătoria cu scriitorul comunist Alexandru Jar se stabileşte la Bucureşti, intrând astfel în vizorul Siguranţei. Arestată în 1933, în cursul unei manifestaţii antihitleriste, Olga Bancic este condamnată şi petrece câteva luni în închisoare, după care părăseşte România.

Sosită la Paris, împreună cu soţul, în 1938, se ocupă de ajutorarea refugiaţilor spanioli, apoi, după izbucnirea războiului, se integrează în unul din batalioanele Rezistenţei Franceze, Mişcarea Muncitorească Internaţională (Mouvement Ouvrier International), creată de Partidul Comunist Francez. Vorbitoare a cinci limbi străine, având numele de cod „Pierrette” s-a ocupat de transportul armelor şi muniţiei partizanilor din Rezistenţă, a răspândit afişe de propagandă antinazistă şi a participat activ la numeroase acte de sabotaj contra ocupanţilor germani. În grupul de partizani al lui Missak Manouchian, în care a intrat ulterior, a participat la sute de lupte împotriva germanilor.

În noiembrie 1943, în urma unei trădări, a fost arestată împreună cu întregul grup Manouchian. În procesul din 19 februarie 1944 toţi membrii grupului au fost condamnaţi la moarte. După multiple interogatorii şi torturi, Olga Bancic a fost executată prin ghilotinare la Stuttgart, în ziua în care împlinea 32 de ani.

Bibliografie

  • Marcu, George (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009