Oscar Szuhanek

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Oscar Szuhanek
Replace this image male.png
Născut 1887, Tomeşti , judeţul Timiş
Decedat 5 mai 1972, Timişoara
Ocupaţie pictor

Oscar Szuhanek sau Oskar Szuhanek (n. 1887, Tomeşti , judeţul Timiş - d. 5 mai 1972, Timişoara), pictor.

Biografie

Oscar Szuhanek a copilărit în Timişoara unde şi-a făcut de altfel şi studiile elementare şi gimnaziale, după care s-a înscris la Academia de Arte Frumoase din Budapesta. A debutat ca artist şi expozant în 1907, participând cu o lucrare în Salonul Naţional organizat şi deschis în capitala Ungariei.

În 1908 a plecat la Paris unde a frecventat cursurile Academiei Julien şi unde a avut prilejul să lege relaţii de prietenie cu Amedeo Modigliani şi să facă cunoştinţă cu Picasso, Fernand Léger, Mestrovici, Arhipenko şi Auguste Rodin. În 1912 s-a stabilit la Roma unde a frecventat cursurile serale ale Academiei Medici. A fost silit să se întoarcă la Timişoara în anul 1914, odată cu izbucnirea Primului Război Mondial. Revenirea la Timişoara a generat o perioada prodigioasă de creaţie. În 1922 a organizat şi a deschis la Timişoara prima sa expoziţie personală, care s-a bucurat de un veritabil succes.

În perioada interbelică a organizat mai multe expoziţii personale la Timişoara şi Arad şi a participat cu regularitate la expoziţiile de grup şi colective, la saloanele oficiale deschise la Timişoara, Bucureşti şi Cluj.

Începând din 1951, Oscar Szuhanek s-a numărat printre fondatorii Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România, desfăşurând o activitate intensă în cadrul breslei creatorilor de frumos din sud-vestul României până la stingerea din viaţă, în 5 mai 1972.

Opera

Artistul plastic Oscar Szuhanek s-a dovedit a fi un împătimit şi veritabil pictor al Timişoarei. A realizat nenumărate peisaje urbane, tablouri inspirate de străzile, pieţele, parcurile, clădirile emblematice ale oraşului de pe Bega. O serie de portrete finalizate de cunoscutul şi apreciatul pictor au imortalizat trăsăturile unor personalităţi ilustre ale urbei: Constantin Lahovary, poetul Endre Karoly, avocatul şi politicianul Kaspar Muth, anticarul Eugen Keppich. În multe colecţii publice şi particulare din Timişoara se regăsesc tablouri semnate Oscar Szuhanek.

Bibliografie

  • Primăria Timişoara - Referat Oscar Szuhanek, [1]