Oscar Walter Cisek

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Oscar Walter Cisek
Replace this image male.png
Naţionalitate român
Născut 6 decembrie 1897, Bucureşti
Decedat 30 mai 1966, Bucureşti
Ocupaţie scriitor român de origine germană, diplomat şi critic de artă, autor de nuvele, povestiri, poeme şi eseuri

Oscar Walter Cisek (n. 6 decembrie 1897, Bucureşti - d. 30 mai 1966, Bucureşti) scriitor român de origine germană, diplomat şi critic de artă, autor de nuvele, povestiri, poeme şi eseuri în limbile română şi limba germană.

Biografie

Oskar Walter Cisek s-a născut la Bucureşti într-o familie de saşi transilvăneni, tatăl său fiind un comerciant originar din Boemia, iar mama sa originară dintr-un mic orăşel german. A urmat mai întâi Şcoala Evanghelică din Bucureşti, apoi a absolvit studiile în germanistică şi istoria artei la Universitatea din München.

S-a remarcat cu o serie de articole şi eseuri publicate în revista literară Gândirea. A contribuit la popularizarea curentelor modernist şi avangardist din România anilor 1920. După 1930 a intrat în corpul diplomatic al Regatului României, fiind numit ataşat cultural şi de presă în Austria, Cehoslovacia şi Germania. Între 1946-1947, de la începutul ocupaţiei sovietice şi până la instalarea regimului comunist din România, Cisek a fost consul general al României la Berlin.

A fost închis de regimul comunist, iar după ce a fost eliberat, s-a stabilit la Bucureşti şi a reînceput să scrie. Mai târziu Cisek a fost reabilitat şi i-a fost recunoscută activitatea de scriitor. A devenit membru corespondent al Academiei de Arte din Republica Democrată Germană. Academia Română i-a acordat premiul „Ion Creangă” la scurt timp după moarte.

Lucrări în limba germană

  • Die Tatarin (povestiri, 1929)
  • Unbequeme Liebe (roman, 1932),
  • Die andere Stimme (1934)
  • Der Strom ohne Ende (roman, 1937)
  • Vor den Toren (roman, 1950)
  • Am neuen Ufer (povestiri, 1956)
  • Das Reisigfeuer (1960)

Bibliografie

  • agonia.ro - biografia lui Oscar Walter Cisek (în limba germană)