Pădurea Crăiasa

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Pădurea Crăiasa
Categoria a IV-a IUCN (rezervaţie naturală)
OcnaSugatagMM.JPG
Ocna Şugatag
Informaţii generale
Poziţie Actual Maramures county CoA.png Judeţul Maramureş
Oraş apropiat Sighetu Marmaţiei
Coordonate 47° 47‘ 36“ N 23° 56‘ 11” N
Suprafaţă 44 ha
Înfiinţare 2000
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Vezi şi Arii protejate în judeţul Maramureş

Pădurea Crăiasa este o rezervație naturală de tip forestier situată în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al comunei Ocna Şugatag.

Localizare

Aria naturală se află în partea central-nordică a județului Maramureș în nordul Munților Gutâi (grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei ce aparține de lanțul muntos al Carpaților Orientali), pe teritoriul nord-vestic al satului Ocna Şugatag, în imediata apropiere a drumului național DN1F, care leagă municipiul Zalău de orașul Carei[1].

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[2] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 44 hectare[3].

Aria naturală reprezintă o suprafaţă împădurită cu rol de protecție pentru arboret de gorun (Qercus petrea) și larice (Larix decidua)[4], care vegetează în asociere cu specii de stejar pendunculat (Quercus robur), tei (Tilia) și carpen (Carpinus betulus).

Atracții turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

  • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Breb. Lăcașul de cult a fost construită în anul 1622 și figurează pe lista monumentelor istorice
  • Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din localitatea Sat Șugatag, construcție 1642, monument istoric[5].
  • Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Hoteni (monument istoric). Biserica a fost construită în anul 1790 în localitatea Slatina din Ucraina şi adusă după 1895 în satul Hoteni
  • Rezervația naturală Lacul Morărenilor (20 ha)
  • Munții Gutâi

Vezi şi

Note

  1. ProtectedPlanet.net - Pădurea Crăiască - delimitarea ariei protejate; accesat la 20 iulie 2013
  2. Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000, accesat la 20 iulie 2013
  3. Apmmm.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș; accesat la 20 iulie 2013
  4. Marasilva.ro - Arii protejate din județul Maramureș - Pădurea Crăiască; accesat la 20 iulie 2013
  5. Lăcașuri de cult din România - Biserica de lemn din Sat Șugatag, județul Maramureș; accesat la 20 iulie 2013