Peştera cu Oase de la Poiana Botizii

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Peștera cu Oase de la Poiana Botizii
Categoria a III-a IUCN (monument al naturii)
Informaţii generale
Poziţie Actual Maramures county CoA.png Judeţul Maramureş
Oraş apropiat Cavnic
Coordonate 47° 35‘ 40“ N 24° 01‘ 30” N]
Suprafaţă 0,50 ha
Înfiinţare 2000
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Vezi şi Arii protejate în judeţul Maramureş

Peștera cu Oase de la Poiana Botizii este o rezervație naturală de tip speologic, situată în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al comunei Băiuţ.

Localizare

Aria naturală se află în partea centrală a județului Maramureș în Munții Lăpușului (grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei ce aparține lanțului muntos al Carpaților Orientali), în partea nord-estică a satului Poiana Botizii, în apropierea drumului județean (DJ171A) care leagă localitatea Suciu de Sus de Botiza.

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[1] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 0,50 hectare[2].

Aria naturală aflată în versantul Văii Pietrii (afluent de stânga al râului Valea Poienii) reprezintă o peșteră fosilă cu o deosebită importanță speologică datorită descoperirilor făcute aici de-a lungul timpului (oase de urs ce aparțin unei specii dispărute Ursus spelaeus, oase de ierbivore și urme de locuire. Peștera prezintă mai multe săritori, holuri și galerii ascendente și descendente cu forme concreționare și mici denivelări rezultate în urma dizolvării rocilor de către apele subterane[3].

Atracții turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

  • Biserica de lemn „Sfinții Apostoli” din satul Poiana Botizii, construcție 1825, monument istoric[4].
  • Biserica din piatră cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” (construcţie 1818) din satul Băiuţ
  • Rezervația naturală Mlaştina Tăul Negru, zonă umedă ce adăpostește o bogată și diversificată floră specifică turbăriilor oligotrofe, cu specii de merișor (Vaccinium vitis-idaea), bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum), roua cerului (Drosera rotundifolia - specie insectofagă), negară (Nardus stricta) sau răchițele (Vaccinium oxycoccus ssp. microcarpum).
  • Carpații Maramureșului și Bucovinei

Vezi şi

Note

  1. Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000, accesat la 02 august 2013
  2. Marasilva.ro - Arii protejate din județul Maramureș - Peștera cu Oase de la Poiana Botizii; accesat la 02 august 2013
  3. Apmmm.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș; accesat la 02 august 2013
  4. Lăcașuri de cult din România Biserica de lemn din Poiana Botizii, Maramureș; accesat la 02 august 2013