Petru Bandu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Petru Bandu
Petru Bandu.jpg
Petru Bandu
Naţionalitate român
Născut 1875, Obad, judeţul Timiş
Decedat 29 ianuarie 1920
Ocupaţie publicist

Petru Bandu (n. 1875, Obad, judeţul Timiş - d. 29 ianuarie 1920), publicist bănăţean.

Biografie

S-a născut în satul bănăţean Obad, de lângă Ciacova, din părinţi simpli, agricultori. De tânăr a avut multă tragere pentru studiu. A făcut şcoala primară în satul natal, apoi gimnaziul la Ciacova, unde a fost tot timpul printre primii. De aici merge mai departe la Institutul pedagogic de la Caransebeş şi obţine diploma de învăţător. Se reîntoarce în satul natal unde lucrează o perioadă ca învăţător.

În 1909 se duce la Reşiţa pentru a ocupa un post de învăţător confesional. Va urca toate gradele disponibile unui învăţător şi se va remarca prin activitatea energică pe care o depune în interiorul sistemului de învăţământ, în ciuda obstacolelor din acea vreme. Astfel, va fi prim-secretar al Reuniunii învăţătorilor din dieceza Caransebeş, preşedinte al Asociaţiei învăţătorilor din Caraş-Severin, iar mai târziu director al şcolii civile din Reşiţa. A mai fost şi membru în direcţiunea Casei de păstrare „Bârzava”.

Activitatea publicistică a lui Petru Bandu s-a caracterizat prin urmărirea şi promovarea idealului naţional şi emanciparea culturală a românilor bănăţeni. A fost un publicist deosebit de apreciat. A scris numeroase articole pentru ziarul „Drapelul” din Lugoj, iar după unirea Banatului cu România a fost director la ziarul „Valea Bârzavei”. A mai colaborat la numeroase alte ziare. S-a stins din viaţă la 29 ianuarie 1920.

Bibliografie

  • Cosma, Aurel - Bănăţeni de altă dată, vol. I, Timişoara, 1933