Petru Cermena

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Petru Cermena
Replace this image male.png
Naţionalitate român
Născut 1807, Timişoara, judeţul Timiş
Decedat 21 iunie 1882, Buziaş, judeţul Timiş
Mormânt la Timişoara
Ocupaţie prefect al poliţiei din Timişoara, revoluţionar paşoptist
Căsătorit cu Maria Doctorovici
Părinţi Petru Cermena

Petru Cermena (n. 1807, Timişoara, judeţul Timiş - d. 21 iunie 1882, Buziaş, judeţul Timiş) a fost prefect al poliţiei din Timişoara, revoluţionar paşoptist.

Originea şi familia

S-a născut în cartierul Fabric din Timişoara, în familia tăbăcarului Petru Cermena. A fost căsătorit cu Maria Doctorovici, o tânără pe care o salvase dintr-un incendiu în Mehala. Nu au avut copii.

Studiile

A făcut şcoala primară sârbească din cartierul Fabric, apoi învăţământul mediu la gimnaziul piarist din Timişoara, între 1820-1826.

În 1829 a intrat în serviciul primăriei, ca practicant fără salar la poliţie. La poliţie ("căpitănia poliţiei"), a devenit cancelist. În timpul epidemiilor de ciumă din anii 1831 şi 1836 a fost printre puţinii funcţionari oficiali care au luat măsuri pentru salvarea populaţiei.

În toamna anului 1848 se constituie la Timişoara Consiliul de Război şi Comitetul Politic-Administrativ, format din 14 membri germani, sârbi şi români. Românii aleşi în aceste organisme au fost fraţii Petru şi Andrei Mocioni şi Petru Cermena. În acelaşi an a fost ales "căpitan suprem" al oraşului Timişoara, echivalentul prefectului poliţiei municipale de azi.

După terminarea revoluţiei paşoptiste, a făcut parte din delegaţia românească ce a plecat la Viena pentru a expune împăratului Austriei revendicările naţiunii române din Transilvania.

Moartea

A murit la Buziaş la 21 iunie 1882, pe când se afla în staţiune la tratament balnear. A fost înmormântat iniţial în localitate, apoi a fost mutat de către soţia sa la cimitirul ortodox din Timişoara, de pe Calea Lipovei.

Moştenirea

  • O stradă din Timişoara, judeţul Timiş, se numeşte Petru Cermena

Bibliografie

  • Cosma, Aurel - Prin Timişoara de altădată, Editura Facla, 1977