Pro Virtute Militari

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Pro Virtute Militari este o medalie militară românească, instituită în anul 1860 şi decernată pompierilor participanţi la luptele contra turcilor, date pe Dealul Spirei în ziua de 13 septembrie 1848, în timpul evenimentelor revoluţionare din Muntenia. Medalia are 2 cm în diametru, este realizată din bronz, pe o parte având gravat în relief "13 septembrie 1848. Dealul Spirei", iar pe cealaltă vulturul cu capul de zimbru pe piept, în scut şi inscripţia "Pro virtute militari".

Iniţiatorul ideii de a se institui această decoraţie se pare că ar fi fost căpitanul Pavel Zăgănescu, el însuşi participant la luptele din Dealul Spirei în anul 1848. Mihail Kogălniceanu a susţinut această idee şi a ridicat problema în parlament, astfel că legea privind instituirea medaliei "Pro Virtute Militari" este publicată în Monitorul Oastei nr. 20 din 30 mai 1860.

Medaliile s-au înmânat veteranilor luptelor din 1848 de pe Dealul Spirei doar în anul 1866, la 23 aprilie, când s-au desfăşurat festivităţi la care a participat un număr mare de persoane. În timpul festivităţilor au fost decoraţi cu medalia "Pro Virtute Militari" 17 veterani ai luptelor din Dealul Spirei din anul 1848.

Bibliografie

  • Magazin istoric - Anul II, nr. 5 (14), mai 1968.