Proiect:Diacritice

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Din nevoia de a avea o grafie unică în toate articolele enciclopediei trebuie să decidem care sunt diacriticile cu care vom scrie în interiorul ER. Avem de ales între 2 tipuri: ŞŢşţ şi ȘȚșt. Pentru familiarizarea cu subiectul se pot citi câteva detalii aici secarica.ro. <<<<<< CITIȚI VĂ ROG PAGINA (cu atenție), sunt descrise aspecte pro și contra. E util să avem o bază comună pentru discuție.

ŞŢşţ

Argumente Pro
  1. Sunt vizibile pe toate sistemele, există drivere de tastatură românească pentru ele pe toate sistemele. --Alex:D 8 aprilie 2008 19:22 (UTC)
  2. Caută să remedieze problema diacriticelor corecte.--Radu 8 aprilie 2008 19:27 (UTC)
Argumente Contra
  1. Nu sunt corecte ca şi aspect. Folosesc sedila în loc de virgulă --Alex:D 8 aprilie 2008 19:22 (UTC)
  2. ...însă în loc de virgule ies sedilă.--Radu 8 aprilie 2008 19:27 (UTC)

ȘȚșț (varianta corectă din puntul de vedere al AR)

Argumente Pro
  1. Sunt cele acceptate de Academia Română ca fiind corecte. Noi respectăm prevederile Academiei. --Alex:D 8 aprilie 2008 19:20 (UTC)
  2. Eu am sistem de operare Windows Vista şi atunci când vreau să scriu mai repede un text, fără să utilizez butoanele suplimentare, recurg la acest tip de diacritice, deşi îmi plac mai mult celelalte pentru că sunt mai vizibile.--Emilia 8 aprilie 2008 19:34 (UTC)
Argumente Contra
  1. Eu unul nu le văd. Probabil că n-oi fi singurul. Au fost introduse prea recent pentru a putea fi afişate corect de toate sistemele. --Alex:D 8 aprilie 2008 19:20 (UTC)
  2. Nici eu nu le văd prea bine. --Emilia 8 aprilie 2008 19:34 (UTC)

Comentarii

Mie îmi afişează fără probleme ambele tipuri. Eu sincer nu mă pricep la chestiile tehnice, cunosc problema doar tangenţial, fiind preocupat mai mult de lipsa diacriticelor de pe internet decât de calitatea lor. Dintr-o primă privire, văd problema cam aşa: primul tip încearcă să corecteze o greşeală, însă o face doar parţial, întrucât rezultatul nu este cel corect, ci doar, aparent, "mai corect" din punct de vedere vizual. Al doilea tip este mai "realist", în sensul că este cel folosit masiv pe internet pentru că e cel mai compatibil - cu toate că este în esenţă greşit. Dacă adoptăm primul tip, atunci înseamnă că nu suntem de acord cu cel "oficial" şi asta în sine e o mişcare "politică". Dacă în viitor se vor găsi soluţii, vom fi oricum nevoiţi să adaptăm întreg conţinutul. Dacă decidem a doua variantă, facem o alegere de tip practic, care ne convine în sensul că nu ne expune niciunui risc. Alegerea are, până la urmă, un substrat "politic", adică stă la latitudinea noastră să decidem ce direcţie vrem să urmăm. În opinia mea, tentaţia este mare pentru ambele versiuni. Prima se leagă foarte tare de scopul nostru ca proiect şi cred că aici suntem unanimi în faptul că am dori să se scrie corect în limba română, din absolut toate punctele de vedere. În acelaşi timp, dacă luăm această decizie, ne rupem de prevederile Academiei şi asta poate fi o problemă deoarece ne-am propus să ne supunem prevederilor acestui for. Deci s-ar ivi o problemă de credibilitate din partea noastră. Ok, m-am lungit. În final cred că a doua versiune este mai înţeleaptă şi că ea poate fi completată cu o declaraţie de principii prin care Enciclopedia României susţine găsirea unei soluţii pentru răspândirea diacriticelor corecte şi că le vom adopta de îndată ce vor fi pe larg disponibile. --Radu 8 aprilie 2008 19:52 (UTC)

Probabil e cea mai bună soluţie, trebuie să avem răbdare, dar în acelaşi timp să avertizăm cititorii. --Alex:D 8 aprilie 2008 20:17 (UTC)