Radio Iaşi

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Logo

Radio Iaşi este un post public de radio aparţinând Societăţii Române de Radiodifuziune. Emite în estul ţării, pe frecvenţele de 1053 KHz (AM), 96,3 şi 90,8 FM. În sens larg, postul are scopul de a informa locuitorii din Moldova. Radio Iaşi a fost fondat în data de 2 noiembrie 1941, iar primele cuvinte care au răsunat pentru prima oară în eter au fost Aici, Radio Moldova. A funcţionat ca post teritorial în cadrul Radiodifuziunii Române în perioada 1944- 12 ianuarie 1956.

La 1 mai 1956 a fost reînfiinţat radioul public din Iaşi sub denumirea Radio Iaşi. Evenimentele importante din viaţa culturală a Iașului au fost sărbătorite de studioul de radio prin emisiuni dedicate. Astfel a avut loc sărbătorirea a 150 de ani şi apoi de 160 de ani de teatru cult în limba română, prima ediţie a festivalului Mihai Eminescu sau reluarea Predilecţiunilor Junimii în Casa Pogor, azi Muzeul de Literatură a Moldovei.

În Fonoteca de Aur a radioului ieşean se află înregistrarea sărbătoririi în luna decembrie 1973 a 70 de ani de viaţă a poetei Otilia Cazimir care a participat activ la realizarea unor emisiuni radiofonice. Ea era aşteptată cu interes de ascultători pentru lecturi din versurile sale, evocări ale unor poeţi sau publicistică. Numeroase participări la şezători şi festivaluri a avut şi poetul George Lesnea care a recitat din versurile sale şi din traduceri după Esenin, Puşkin şi Lermontov. În Fonoteca de Aur se păstrează înregistrări care atestă participarea poetului la radio unde a realizat peste 40 de evocări ale trecerii prin Iaşi a unor mari scriitori : Garabet Ibrăileanu, Mihail Sadoveanu, Panait Istrati, Ionel Teodoreanu, Nicoale Labiş. O mare parte a evocărilor scriitorilor au fost publicate de Grigore Ilisei în volumul „Cu George Lesnea prin veac” apărut în 1977 la Editura Eminescu, iar o altă parte a fost pregătită în vederea includerii într-o nouă ediţie revăzută şi adăugită care a apărut în 1997 la Editura Eminescu.

Între documentele sonore se află şi ciclul de evocări consacrat lui George Enescu care întregeşte imaginea muzicianului român prin interviurile cu oamenii care l-au cunoscut şi au vorbit despre trecerea lui prin Moldova.

Pe o perioadă de cinci ani, din luna ianuarie 1985 până în 22 decembrie 1989, radiourile teritoriale din ţară au fost desfiinţate. Studioul de radio Iaşi a început să emită din nou în ziua de 22 decembrie 1989 la ora 13.00.

Postul difuzează emisiuni diverse în limba română: ştiri, materiale de actualitate, informaţii culturale şi sociale, muzică şi divertisment.

Bibliografie

  • Ţundrea, Iulius, Fonoteca de Aur, Editura Eminescu, Bucureşti, 1982

Legături externe