Raluca Ripan

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Raluca Ripan
Replace this image female.png
Născută 27 iunie 1894, Iaşi
Decedată 5 decembrie 1975, Cluj-Napoca
Ocupaţie chimist, inventator, decan
Părinţi Constantin şi Smaranda Ripan

Raluca Ripan (n. 27 iunie 1894, Iaşi – d. 5 decembrie 1975, Cluj-Napoca). Chimist, inventator, prima femeie decan din România.

Biografie

S-a născut la Iaşi, într-o familie modestă, ca fiică a lui Constantin, inspector C.F.R. şi a Smarandei Ripan, absolventă a unei şcoli profesionale de croitorie. A studiat chimia la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi pe care a absolvit-o în anul 1919. Având rezultate foarte bune a fost numită preparator la Secţia de chimie minerală întemeiată de Petru Poni (1919), anul următor fiind avansată asistent la Laboratorul de chimie fizică al Facultăţii. În acelaşi an se transferă pe postul de şef de lucrări la Laboratorul de chimie anorganică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Cluj-Napoca, pentru a-şi definitiva teza de doctorat, pe care o va susţine în 1922 devenind, astfel, prima femeie doctor în chimie din România.

În 1925 predă un curs de chimie analitică la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, iar în 1930 devine docent la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii clujene. Decan (19481953) al Facultăţii de Chimie (înfiinţată în 1948) din cadrul Universităţii din Cluj, al cărei rector a fost în 1952 – 1957. În 1951 înfiinţează Institutul de Chimie organizat pe trei secţii: chimie anorganică, chimie organică, chimie fizică, pe care l-a condus până în 1970.

A publicat peste 250 de lucrări de specialitate şi a primit de la Oficiul de Stat pentru Invenţii, datorită vastei sale experienţe în cercetare, mai multe certificate de autor pentru unele invenţii realizate în colaborare cu colegii de la institut: Procedeu de obţinere a uraniului din minereuri, Procedeu de mărire a flotabilităţii minereurilor (1967), Metoda de separare a aurului de minereurile aurifere (1968), Preparat de aur lichid, strălucitor, pentru decorarea sticlei de menaj şi procedeu pentru obţinerea acestuia (1970).

Membru titular al Academiei Române din 2 noiembrie 1948, preşedinta Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române. Meritele incontestabile ale Ralucăi Ripan au fost recunoscute şi în afara graniţelor României: doctor honoris causa al Universităţii „Nikolaus Kopernicus” din Torun (Polonia), membru de onoare al Societăţii de Chimie Industrială din Franţa, precum şi al Societăţii Germane de Chimie. Prima femeie doctor în chimie din România formată în învăţământul românesc interbelic, Raluca Ripan a contribuit la dezvoltarea chimiei în ţara noastră într-o perioadă în care, spre deosebire de ştiinţele sociale, ştiinţele exacte erau mai puţin ideologizate. Valoarea sa ca om de ştiinţă a putut fi astfel recunoscută pe plan intern şi confirmată de forurile internaţionale.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.