Rovinari

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Oraşul
Rovinari

Judeţul Gorj (GJ)

Stema-orasului-rovinari-gorj.png
Localităţi componente
Atestare 9 decembrie 1981
Suprafaţă 20.8 km²
Populaţie 13359 locuitori (2010)
Densitate 642.26 loc./km²
Altitudine medie 200 metri n. m.
Primar Dorin Filip (PDL)
Pagină web Site oficial al primăriei

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Rovinari este un oraş din judeţul Gorj, situat în partea de sud a Depresiunii Târgu Jiu, la poalele de vest ale Dealului Bran, pe stânga văii Jiului, la 25 km sud de municipiul Târgu Jiu.

Istorie

Pe locul oraşului de astăzi a existat o veche aşezare rurală menţionată documentar pentru prima dată la mijlocul secolului XVII. Apariţia oraşului s-a făcut mult mai recent, pe seama exploatărilor de cărbune şi necesitatea existenţei unui centru pentru coordonarea exploatărilor de cărbune din bazinul Rovinari. Astfel, pe teritoriul a 6 comune, a fost construit noul oraş, care a fost oficializat cu acest statut la 9 decembrie 1981.

Obiective turistice

  • Biserica cu hramul „Sfinţii Voevozi” (1796)
  • Poiana cu narcise, declarată monument al naturii se află la 3 km nord-est de oraş

Stema oraşului

Stema-orasului-rovinari-gorj.png

Stema oficială a oraşului Rovinari a fost adoptată de Guvern prin Hotărârea nr. 1007/2013. Aceasta se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint. În partea superioară se află două fulgere de aur, poziţionate în bandă şi, respectiv, în bară. În partea inferioară se află un romb negru, cu filieră subţire de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate.

Semnificaţiile elementelor însumate

Brâul undat face referire la hidrografia zonei şi la râul Jiu. Fulgerele simbolizează termocentrala de la Rovinari, făcând aluzie la producerea energiei electrice. Rombul negru reprezintă industria minieră din localitate. Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.

Bibliografie

  • Ghinea, Dan - Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000
  • Vlăsceanu, Gheorghe, Oraşele României, Editura Odeon, Bucureşti 1998, ISBN 973-9008-69-0

Note