Sânnicolau Român

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul
Sânnicolau Român

Comuna Sânnicolau Român
Judeţul Bihor (BH)

Stema judetului Bihor.png
Atestare 1332
Populaţie 1.233 locuitori

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Satul Sânnicolau Român este o localitate de frontieră din judeţul Bihor, sediul administrativ al comunei omonime.

Localizare

Se situează în extremitatea vestică a judeţului Bihor, pe graniţa cu Ungaria. Este traversat de drumul judeţean DJ797 Oradea - Cheresig - Inand.

Istorie

Satul a fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1332, sub numele de villa Sancti Nicolai. Pe raza satului s-au identificat urme de locuire din diferite perioade istorice, din preistorie, epoca medievală timpurie şi târzie şi altele. Vatra de locuire medievală a satului a fost pe locul numit azi de localnici Ier, la marginea de sud-est a satului actual. În apropierea satului, pe malul stâng al Canalului Crişurilor, la jumătatea distanţei Sânnicolau Român şi Roit se află vatra satului medieval Nogfalu, azi dispărut, unde între secolele XV-XVI a existat o reşedinţă nobiliară.

Până în anul 2003 a făcut parte din comuna Cefa, apoi, prin reorganizarea acesteia, a devenit centru de comună pentru unitatea administrativă cu acelaşi nume.

Populaţia

La recensământul din 2002 au fost înregistraţi 1.233 locuitori, din care 1.095 români, 80 ţigani şi 58 de maghiari.

Personalităţi

Bibliografie

  • Crişan, Ioan – Aşezări rurale medievale din Crişana, secolele X-XIII, Editura Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2006, ISBN 973-7621-00-X
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Bihor 1880 - 2002, [1]