Septimiu Albini

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Septimiu Albini
Septimiu Albini.jpg
Născut 1861, Şpring, judeţul Alba
Decedat 1919
Ocupaţie publicist
Părinţi Vasile Albini

Septimiu Albini (n. 1861, Şpring, judeţul Alba - d. 1919), publicist, semnatar al Memorandumului din 1892 adresat împăratului austriac Franz Joseph.

Biografie

S-a născut în satul Şpring, judeţul Alba şi este fiul vice-tribunului paşoptist Vasile Albini. După ce a terminat studiile secundare la Blaj şi Sibiu, a urmat universitatea la Viena. Odată finalizate studiile superioare, s-a reîntors în ţară şi a ocupat postul de profesor la Şcoala superioară de fete din Sibiu (1886). În anul următor a devenit director al acesteia.

Fotografia de grup cu semnatarii Memorandumului. Septimiu Albini este ultimul din rândul de jos (de la stânga la dreapta)

În 1888 începe să scrie pentru ziarul Tribuna din Sibiu, militând pentru ideea naţională. Pentru opiniile sale radicale exprimate în articole, este târât în numeroase procese şi face închisoare de câteva ori. Colaborarea cu "Tribuna" culminează în anul 1892, când Albini se implică în acţiunea Memorandumului şi face parte din delegaţia însărcinată cu înmânarea petiţiei-protest împăratului austriac Franz Joseph. Persecutat politic în această acţiune, în 1894 este condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, în urma unui proces care a revoltat opinia publică românească. Sub presiunea publică, împăratul avea să anuleze pedeapsa, dar Albini a fost nevoit să părăsească Ardealul şi să se refugieze în Regat.

La Bucureşti, este însărcinat cu adunarea documentelor şi lucrărilor pentru istorie la Academia Română, fiind secretar al instituţiei, dar nu mai ocupă un rol central în viaţa publică. După Unirea Transilvaniei cu România se reîntoarce, în 1919, în vizită în locurile natale. Pe drumul de întoarcere, este prins de o răceală puternică şi la scurt timp se stinge din viaţă.

Bibliografie

  • Predescu, Lucian - Enciclopedia României. Cugetarea, Editura Saeculum, Bucureşti, 1999 ISBN 973-9399-03-7