Sucidava

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Sucidava a fost o aşezare geto-dacică, apoi oraş roman amplasat pe malul stâng al Dunării, pe teritoriul satului Celei, astăzi oraşul Corabia din judeţul Olt. Romanii au transformat Sucidava într-un centru militar important, construind o cetate puternică şi un pod de piatră peste Dunăre. A fost distrusă definitiv în jurul anului 600.

Amplasare

În trecut, în dreptul Celeiului existau 2 braţe ale Dunării. Sucidava s-a dezvoltat pe braţul stâng, care avea un debit mai mic şi care nu mai există în ziua de azi. Tot în dreptul oraşului, dar pe malul drept, se află gura Iskarului şi cetatea Oescus. Pe valea Iskarului se putea ajunge în trecătorile Balcanilor, în Munţii Rhodopi şi de acolo mai departe până la Egeea şi Mediterana. În direcţia nord, Sucidava era legată prin drumul de pe valea Oltului. Tot prin Sucidava mai trecea şi drumul care venea de la Porţile de Fier şi mergea până la gurile Dunăriii, urmărind malul stâng al acesteia.

Istoricul aşezării

Aşezarea geto-dacă s-a înfiripat în epoca Latene. După anul 102 d.Hr este cucerită de romani, care construiesc un castru militar. Între 102 - 118/119, face parte din Moesia Inferior, între 119 - 167/169 din Dacia inferior iar după 169 face parte din Dacia Malvensis.

În anul 245, carpii aliaţi cu goţii, atacă foarte puternic provincia şi prin urmare Sucidava suferă distrugeri însemnate. Acum începe un lung şir de atacuri şi refaceri repetate ale fortificaţiilor. La 323 goţii provoacă distrugeri mari la Sucidava, care necesită refaceri radicale. Tot acum, împăratul Constantin cel Mare dispune construcţia podului peste Dunăre. Avarii aliaţi cu slavii distrug definitiv Sucidava pe la 600. Cu timpul numele antic se pierde dar pe locul anticei aşezări se păstrează până azi aşezarea românească Celei.

Istoricul cercetărilor

Primul care a localizat cetatea Sucidava la Celei a fost August Treboniu Laurian. Primele cercetări sistematice au fost efectuate de Grigore Tocilescu şi mai apoi Vasile Pârvan. Însă cea mai mare parte a descoperirilor au avut loc sub direcţia arheologului Dumitru Tudor, care a efectuat săpături aici timp de 5 decenii (1936 - 1981).

Bibliografie

  • Preda, Constantin (coord.), Enciclopedia arheologiei şi istoriei vechi a României vol.1, Editura Enciclopedică, Bucureşti 1994 ISBN 973-45-0044-9
  • Toropu, Octavian; Tatulea, Corneliu, Sucidava-Celei, Editura Sport-Turism, Bucureşti 1987

Vedeţi şi