Tezaurul de la Şimleu Silvaniei-Cehei

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Tezaurul de la Şimleu Silvaniei-Cehei face parte din tezaurele importante descoperite pe teritoriul României.

Descoperire

Tezaurul a fost descoperit la data de 25 aprilie 1986 de către copiii Mălin şi Gigel Lazoc, în timp ce săpau în grădina casei lor. În timp ce lucrau pământul, au scos la suprafaţă mai multe monede şi obiecte de argint. Copiii şi-au anunţat părinţii, care la rândul lor au informat autorităţile. S-a trecut la cercetarea arheologică a locului descoperirii şi s-a recuperat astfel întregul tezaur din argint, cântărind 2.122 grame.

Descriere

Tezaurul este alcătuit din trei brăţări, o fibulă, un lanţ şi 552 monede, toate din argint. Piesele de bijuterie sunt de factură cert dacică, iar monedele sunt din oraşul antic Dyrrhachium, din Albania actuală, ajunse la pe teritoriul actual al ţării noastre în antichitate, pe calea schimburilor comerciale. Perioada în care a fost datat tezaurul este apreciată de specialişti ca fiind cuprinsă între anii 100-80 î. Hr.

Două dintre brăţări, de origine cert dacică, sunt lucrate din bare rotunde de argint şi cântăresc 83,74 g, respectiv 86,97 g. Au capetele aplatizate şi ornamentate cu incizii în formă de ace de brad. A treia brăţară, tot dacică, cântăreşte 72,71 g şi are extremităţile modelate în formă de cap de şarpe şi incizii ce imită solzii acestei reptile.

Fibula cântăreşte 34,41 g şi a fost lucrată dintr-o singură bucată de argint.

Lanţul are greutatea de 70,57 g şi lungimea de 92 cm, este lucrat din sârmă de argint împletită şi pliată în forma cifrei 8.

Toate piesele sunt lucrate din argint de mare puritate (800 la mie).

Monedele sunt reprezentate de 546 drahme din oraşul antic Dyrrhachium şi 6 imitaţii ale acestora. Includ 26 emisiuni cu numele diferiţilor magistraţi ai acestui oraş.

Bijuteriile dacice din tezaurul de la Şimleu Silvaniei-Cehei prezintă similarităţi cu piesele descoperite în tezaurele de la Moigrad, Sărmăşag, Marca (toate localităţi din judeţul Sălaj), Cojocna, Mediaş, Poşaga, Sărăcsău (Transilvania) şi Coada Malului, Poiana, Vedea şi Herăstrău (spaţiul extracarpatic).

Bibliografie

  • Magazin istoric - nr. 7 (232), anul XX, iulie 1986