Ticvaniu Mic

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul
Ticvaniu Mic

Comuna Ticvaniu Mare
Judeţul Caraş-Severin (CS)

Stema judetului Caras-Severin.png
Atestare 1723
Populaţie 362 locuitori (2002)
Cod poştal 327398

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Ticvaniu Mic este un sat în judeţul Caraş-Severin, comuna Ticvaniu Mare. Are o populaţie de 362 locuitori (2002).

Localizare

Localitatea este amplasată la nord-vest de Oraviţa, la o distanţă, pe şosea, de 20 km. Principala cale de acces în Ticvaniu Mic este drumul comunal DC67 care leagă satul de Ticvaniu Mare, pe unde trece drumul judeţean DJ581.

Istorie

Trecutul îndepărtat al localităţii este legat de soarta satului vecin, Ticvaniu Mare. În Evul Mediu, exista un singur sat cu numele Ticvaniu, amplasat pe malul râului Caraş. Fiind o vale roditoare, se practica legumicultura, iar legenda spune că în epoca turcească aici se cultivau dovlecei, numiţi pe turceşte „ticva”, de unde şi numele localităţii. Conform altor ipoteze, denumire ar fi de origine slavă şi ar însemna stejar, adică loc acoperit cu păduri de stejar.

Vechiul Ticvan era amplasat pe locul numit Valea Satului, unde cercetările arheologice au scos la iveală rămăşiţe de locuire. Această localitate a existat în timpul ocupaţiei turceşti, pentru că Marsigli, în însemnările sale din 1690-1700, o menţionează cu numele Tikvan, în districtul Vârşeţului. Pe harta contelui Mercy din 1723 apare pentru prima dată denumirea Mali Dikvan (Ticvaniul Mic), în plasa Răcăjdia, districtul Palanca Nouă. Cel mai probabil în această perioadă, caracterizată de reorganizări şi ample colonizări, s-a înfiinţat noua aşezare, pe malul stâng al Caraşului. Ea apare menţionată şi pe harta lui Griselini din 1776 cu numele Klein Dikvan. A primit numele Ticvaniului, dar i s-a spus "Mic" pentru a se diferenţia de vechiul Ticvani devenit astfel "Mare". Primele matricole bisericeşti ale parohiei datează din 1779.

În ciuda numelui, Ticvaniu Mic a crescut în timp şi a devenit o localitate destul de mare, doar cu puţin mai mică decât Ticvaniu Mare. Astfel, în perioada interbelică ea avea aproape 1.300 de locuitori, în timp ce vecina sa ma mare avea puţin peste 1.400.

Populaţie

La recensământul din 2002, localitatea Ticvaniu Mic avea 362 locuitori, dintre care 357 români şi 5 de alte naţionalităţi.

Bibliografie

  • Ilieşiu, Nicolae, Monografia istorică a Banatului: Judeţul Caraş, Editura Mica Valahie, Bucureşti, 2011 ISBN 606-8304-39-7
  • Lotreanu, Ioan, Monografia Banatului, Institutul de Arte Grafice „Ţara”, Timişoara, 1935
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Caraş-Severin 1880 - 2002, [1]