Tribuna

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Tribuna a fost un cotidian politic, înfiinţat în 1884, la Sibiu, aflat sub conducerea lui Ioan Slavici. A apărut între 26 aprilie 1884 şi 29 aprilie 1903. Ziarul avea şi un supliment intitulat Foiţa Tribunei, în paginile căruia erau publicate texte beletristice. În timp a devenit cel mai important ziar politic al Ardealului, militând pentru unitatea naţională a românilor şi promovarea ideilor junimiste în interiorul arcului carpatic.

Alături de Ion Slavici, principalul condei al ziarului în lupta pentru susţinerea cauzei naţionale, au mai publicat următorii: Septimiu Albini, Cornel Pop Păcurar, Pompiliu Picos, Alexandru Dordea, Cornel Scurtu-Bechinetz, George Coşbuc (începând din 1884, a publicat în special texte literare). Prin articolele publicate, autorii au reuşit să facă auzită şi să apere poziţia românilor, precum şi să menţină viu sentimentul de solidaritate între români.

Gândit ca o tribună pentru toţi românii, ziarul Tribuna a avut şi un program literar, prin care urmărea aşezarea limbii române pe baze adevărate. Influenţa junimistă a lui Slavici, prin intermediul ziarului, a avut un ecou puternic în zona Ardealului, dar mai ales în Sibiu. Prin activitate publicistă şi atitudinile redactorilor săi, ziarului a reuşit să stimuleze viaţa culturală a Sibiului, oraşul devenind un centru spiritual al unităţii culturale. Una din acţiunile concrete în această direcţie a fost ajutorul acordat înfiinţării Biblioteci publice din localitate.

Bibliografie

  • Anca Sîrghie. Din istoria presei româneşti. Sibiu: Techno Media, 2004