Urziceni

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Municipiul
Urziceni

Judeţul Ialomiţa (IL)

Stema judetului Ialomita.png
Colaj Urziceni.jpg
Localităţi componente
Atestare 1596
Populaţie 17.164 locuitori (2010)

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Urziceni este un municipiu situat în partea de nord-vest a judeţului Ialomiţa.

Geografie

Ca poziţionare pe glob, oraşul Urziceni se află la intersecţia paralelei de 44°43′ cu meridianul 26°39′, iar pe teritoriul României se află localizat în partea de sud-est. Se învecinează în sud cu comuna Coşereni, în vest cu comuna Armăşeşti, în est cu comuna Manasia, în nord-est cu comuna Gârbovi, iar la nord-vest cu comuna Ciocârlia. Între aceste coordonate, oraşul Urziceni se întinde pe o suprafaţă administrativă de 5357 ha, din care 578 (10,7%) intravilan. Ca pondere în judeţul Ialomiţa, Urziceniul ocupă 1,54% din suprafaţa judeţului, iar împreună cu comunele suburbane reprezintă 3% din suprafaţa totală.

Ca descriere geomorfologică, municipiul Urziceni este situat în partea de est a Câmpiei Române, la 40 km de limita cu Subcarpaţii şi la 50 km de limita cu Lunca Dunării. Ca poziţionare în interiorul Câmpiei Române, municipiul se află în partea de sud-vest a Bărăganului central, în subunitatea numită Bărăganul Padinei sau Pogoanelor, la contactul cu lunca comună Ialomiţa-Sărata.

Pe teritoriul administrativ al oraşului altitudinea maximă este 67,8 m, în partea de nord-est, în apropierea comunei Gârbovi, iar altitudinea minimă este de 49 m, în partea de sud. Pe suprafaţa vetrei oraşului altitudinea nu variază în mod deosebit, cea mai înaltă zonă atinge 60-62 m, pe terenul unde este amplasată uzina de apă, fostul C.A.P. şi nordul străzii viilor, toate acestea reprezintă 4,9%. Pe o suprafaţă de 55.8% oraşul atinge o înălţime de 55-60 m, iar pe 39,3% atinge o altitudine de 51-55 m.

Clima

Clima municipiului Urziceni este temperat-continentală, cu un caracter de ariditate.

Ape

Apele curgătoare de pe teritoriul municipiului Urziceni sunt reprezentate de râurile Ialomiţa şi Sărata. Primul curge prin partea de sud a oraşului, de la est la vest, pe o distanţă de 6,5 km. Râul Sărata curge prin interiorul graniţelor oraşului pe o distanţă de 2 km, după care ajunge în marginea de sud-vest a municipiului şi se varsă în râul Ialomiţa.

Istorie

Prima atestare documentară a localităţii datează din 1596, însă existenţa sa este mai veche, după cum o atestă descoperirile arheologice de pe teritoriul său. S-a dezvoltat ca centru de comerţ cu grâne şi vite, a devenit târg, iar în 1716 reşedinţă a judeţului Ialomiţa. A deţinut această funcţie până în 1833.

La 20 martie 1888 s-a declanşat aici o puternică răscoală ţărănească.

În anul 1894 a primit statutul de oraş, fiind axat pe comerţ. În aceeaşi perioadă apar şi primele industrii de fabricare a cărămizii şi prelucrare a tutunului.

A fost ridicat la rangul de municipiu prin Legea nr.11/1995.

Demografie

La 1 ianuarie 2010, populaţia municipiului Urziceni număra 17.164 locuitori.

Bibliografie

  • Ghinea, Dan, Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000
  • Vlăsceanu, Gheorghe, Oraşele României, Editura Odeon, Bucureşti 1998, ISBN 973-9008-69-0