Vârful Farcău - Lacul Vinderelu - Vârful Mihăilecu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Vârful Farcău - Lacul Vinderelu - Vârful Mihăilecu
Categoria a IV-a IUCN (rezervaţie naturală)
Farcau Massif, Maramures.jpg
Imagine din rezervaţie
Informaţii generale
Poziţie Actual Maramures county CoA.png Judeţul Maramureş
Oraş apropiat Sighetu Marmaţiei
Coordonate 47° 54‘ 43“ N 24° 27‘ 17” N
Suprafaţă 100 ha
Înfiinţare 1994, declarat în 2000
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Vezi şi Arii protejate în judeţul Maramureş

Vârful Farcău - Lacul Vinderelu - Vârful Mihăilecu alcătuiesc o rezervație naturală de tip geologic, floristic, faunistic şi peisagistic, situată în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al comunelor Poienile de sub Munte și Repedea.

Localizare

Aria naturală se află în extremitatea nord-estică a județului Maramureș (în Munţii Maramureșului), în partea nordică a satului Poienile de sub Munte și cea nord-estică a localității Repedea și este înclusă în Parcul Natural Munţii Maramureşului[1].

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[2] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 100 de hectare[3].

Aria naturală reprezintă o zonă montană de pajiști și lacuri (Lacul Vinderelu) încadrată de două vârfuri (Vârful Farcău 1.957 m. și Vârful Mihăilecu 1918 m.) proeminente. Rezervaţia prezintă un relief glaciar (Groapa Julii, Groapa Lupilor, Groapa Bologhii, Farcău), abrupturi stâncoase, poiene, pâlcuri de pădure și pajiști.

Floră

Pe suprafața pajiștilor vegetează mai multe specii de plante rare, printre care: floarede colţ (Leontopodium alpinum Cass), bumbăcăriță (Eriophorum augustifolium), afin vânăt (Vaccinium uliginosum), vulturică (Hieracium alpinum), brândușă de munte (Crocus heuffelianus), precum și mai multe rogozuri cu specii de Carex pauciflora, Carex rostrata și Carex canescens[4].

Atracții turistice

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

 • Biserica de lemn ucrainiană „Înălțarea Domnului” din satul Poienile de sub Munte, construcţie 1798, monument istoric[5]
 • Biserica ortodoxă ucrainiană (construcție 1901) din satul Repedea
 • Parcul Natural Munții Maramureșului
 • Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu, rezervație naturală (de tip florisic, faunistic și peisagistic) ce adăpostește rarități floristice cu specii de: afin vânăt, floare de colț, bumbăcăriță sau vulturică[6].
 • Râul Repedea
 • Râul Ruscova

Vezi şi

Note

 1. Protectedplanet - Vârful Farcău - Lacul Vinderelu - Vârful Mihăilecu Nature Reserve; accesat la 10 august 2013
 2. Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000, accesat la 10 august 2013
 3. Apmmm.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș - Arii protejate de interes național; accesat la 10 august 2013
 4. Descrierea ariilor protejate din județul Maramureș; accesat la 10 august 2013
 5. Lăcașuri de cult din România - Biserica de lemn din Poienile de sub Munte; accesat la 10 august 2013
 6. Marasilva.ro - Direcția Silvică Maramureș - Poiana cu narcise Tomnatec - Sehleanu; accesat la 10 august 2013