Virginia Haret-Andreescu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Virginia Maria Andreescu-Haret (n. 21 iunie 1894, Bucureşti – d. 6 mai 1962, Bucureşti). Prima femeie arhitect din lume.

Biografie

Nepoata pictorului Ion Andreescu, a urmat cursurile liceale în particular, susţinând bacalaureatul la Liceul „Mihai Viteazul” din Bucureşti. A studiat la Şcoala Superioară de Arhitectură din Bucureşti, unde a intrat prima pe listele de candidaţi, şi Artele Frumoase, terminând studiile în 1919.

În perioada 1923–1947, a lucrat ca arhitect inspector în serviciul tehnic al Ministerului Educaţiei Naţionale. Participă la mai multe congrese internaţionale de arhitectură, ca reprezentantă a României (la Paris, Roma, Moscova şi Bruxelles).

De numele ei se leagă ridicarea unor clădiri din Capitală, operele sale cele mai importante fiind o serie de blocuri pe Calea Victoriei, printre primele la care s-a folosit betonul armat, pavilionul administrativ şi dependinţele subterane ale aeroportului Băneasa, liceele „Cantemir Vodă” (1915–1933) şi „Gheorghe Şincai” (1924–1942), precum şi unele vile particulare, între care şi Casa Haret.

Virginia Andreescu-Haret a fost recunoscută ca prima femeie arhitect din lume de către Congresul XVI de Istorie a Ştiinţei (Bucureşti, 1981).

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012