Acidava

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Acidava a fost un oraş roman, situat în Oltenia de azi. Ruinele Acidavei au fost identificate de Grigore Tocilescu în localitatea Enoşeşti din judeţul Olt. Numele ei apare în Tabula Peutingeriana (VII 4).

Prin Acidava trecea drumul roman de la Romula, pe valea Oltului, prin Turnu Roşu, spre Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi Apulum în Transilvania. Situat pe malul drept al Oltului, castrul roman Acidava făcea parte din limesul alutan (linie de întărituri de-a lungul Oltului), construit de legiunea Cohors I Flavia Commagenorum în secolul II e.n. Acidava şi-a primit numele de la o aşezare geto-dacică din apropiere, până acum neidentificată pe teren.

La vest de fortificaţie se găsea aşezarea civilă, de mari dimensiuni. Săpăturile arheologice au scos la iveală cantităţi semnificative de ceramică dacică, care confirmă existenţa în oraşul roman a unei componente etnice geto-dacice.

Bibliografie

  • DER 1962; Enciclopedia Cugetarea; Enciclopedia Minerva; Adamescu, Dicţionar istoric-geografic (Dicţionar enciclopedic ilustrat)

Vedeţi şi

Legături externe