Aglae Pruteanu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Aglae Pruteanu
Replace this image female.png
Născută 22 octombrie 1866, Vaslui
Decedată 28 martie 1941, Iaşi
Ocupaţie actriţă

Aglae Pruteanu (n. 22 octombrie 1866, Vaslui – d. 28 martie 1941, Iaşi). Actriţă.

Biografie

Născută în familia Theodoru, studiază într-un pensionat particular şi la Conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi, la clasa lui Mihai Galino. La Teatrul Naţional din Iaşi, unde debutează în 1886, joacă alături de Aristizza Romanescu, Grigore Manolescu şi Agatha Bârsescu.

Timp de 44 de ani, a întruchipat roluri dramatice de referinţă pentru dramaturgia universală, cum ar fi „Oana” din Apus de soare de Barbu Ştefănescu-Delavrancea, „Geta” din Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri, „Doamna Clara” din Vlaicu Vodă de Alexandru Davila, „Julieta” din Romeo şi Julieta, „Desdemona” din Othello, „Ofelia” din Hamlet de William Shakespeare, „Andromaca” din piesa lui Jean Racine, „Nora” din piesa lui Henrik Ibsen, „Anna Karenina” din piesa lui Lev Tolstoi, „Marguerite” din Dama cu camelii de Alexandre Dumas fiul.

A fost înmormântată în Cimitirul „Eternitatea” din Iaşi. George Topîrceanu, inspector al teatrelor, impresionat de calităţile sale, afirma: „Artist în stil mare, Iaşul trebuie să fie mândru de interpreta care ne-a dat o Ofelie, incomparabilă prin glasul ei patetic, prin graţia şi plasticitatea atitudinilor pe care aş fi vrut să le văd eternizate pe pânză sau în marmură.”

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.