Alianţa

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Primul număr al revistei
Al doilea număr al revistei

Alianţa a fost o revistă ilustrată în limba română şi germană apărută în octombrie-noiembrie 1943 la Editura pentru cărţi şi reviste S.A. din Braşov. Director al revistei era Arno Wrede.

Primul număr al revistei conţinea urarea profesorului Mihai Antonescu, vicepreşedinte al consiliului de miniştri, cuvântul baronului Manfred von Killinger, Ministrul Germaniei la Bucureşti şi un cuvânt introductiv al profesorului Alexandru Marcu, ministrul propagandei naţionale. Dintre articolele revistei se numărau: Programul nostru, un articol scris de arhitectul I. D. Enescu care era ministru subsecretar al muncii, Drumul nostru, un articol scris de Nichifor Crainic, Transnistria, soare şi suflet românesc, de Horaţiu Ionescu, Sanatoriul din Moroeni - o mare realizare românească de Margarete Welkisch, un articol al profesorului Alexandru Busuioceanu: Monumente istorice ale pământului românesc şi Adversarii invizibili, un articol al scriitorului francez Camille Mauclair. Pe coperta primului număr apărea imaginea unei picturi de Nicolae Grigorescu, interior la Rucăr, iar pe coperta celui de-al doilea număr era un peisaj de iarnă.

Revista conţinea imagini cu Domul din Köln înainte şi după atacul forţelor aeriene americano-engleze, imagini cu modele vieneze de la „Casa de Mode” prezentate de firma Günter Wachner care avea şi o reclamă pe una din paginile revistei şi un articol ilustrat despre tinerii ucenici din Germania.

Reclamă la Pasta Schmoll

În paginile revistei îşi făceau reclamă Banca Vultur, Stollwerck, Hermannstädter und Kronstädter Allgemeine Sparkassa, pasta de ghete Schmoll Pasta, Reiser „ciorapul de lux pentru doamna distinsă”, Color Studio- un studio foto, Pitralon- loţiune după bărbierit, Hess- prima fabrică de ciocolată din Transilvania fondată în 1899, magazinele unite de fierărie, firma Mott „peste tot” – producătoare de vinuri şi şampanie, Șantierele navale România, Vin, şampanie Rhein, Gü-Wa- firmă de import de textile, confecţii Rita, Teutsch- depozitul de articole tehnice, firma Friedrich Czell & Söhne A.G. producătoare de băuturi alcoolice şi firma Romanil S.A. producătoare de stofe „nu numai frumoase, dar şi bune...”.

Cel de-al doilea număr al revistei a apărut în decembrie 1943 - ianuarie 1944. Articolele erau mai puţine decât în primul număr: Apărarea patriei, Legăturile culturale româno-germane de J. Paleologu, Rolul economic al României în Europa de fostul ministru G. Leon, Femeea Română de Hortensia Papadat-Bengescu, Muncă şi lumină de Romulus A. Stănculescu. Două fotoreportaje au fost realizate de Margareta Welkisch, Bucovina şi de Willy Pragher, Basarabia, Transnistria. Un mic articol ilustrat cu colindători cu steaua şi copii care vizitează răniţii din război era despre Crăciunul din 1943: „Crăciun de război! Câtă durere conţinută în această împerechere de cuvinte şi cât de nemăsurat de mare este numărul acelora pentru care nici Crăciunul acesta nu este cum ar fi trebuit să fie: o sărbătoare a bucuriei cu toţi cei dragi.”