Alice Săvulescu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Alice Săvulescu
Replace this image female.png
Născută 29 octombrie 1905, Olteniţa, judeţul Călăraşi
Decedată 1 februarie 1970, Bucureşti
Ocupaţie botanist
Sigla Academiei Romane.png
Membru titular
al Academiei Române
Ales 21 martie 1963
Căsătorită cu Traian Săvulescu

Alice Săvulescu (n. 29 octombrie 1905, Olteniţa, judeţul Călăraşi – d. 1 februarie 1970, Bucureşti), botanist.

Biografie

A studiat Biologia la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti, specializându-se în Microbiologie şi Fiziopatologie la Columbia University, între 1931 - 1934, unde şi-a susţinut teza de doctorat, în 1934.

Revenită în ţară, se angajează la Institutul de Cercetări Agronomice, secţia de Fitopatologie, devenind colaboratoarea soţului ei, Traian Săvulescu, reputat cercetător în domeniul ciupercilor microscopice care parazitează plantele. Conduce secţia din 1949, după plecarea acestuia. Din 1957 devine director adjunct al Centrului de Cercetări Biologice, numit, din 1960, Institutul de Biologie „Traian Săvulescu”, iar din 1959 deţine aceeaşi funcţie şi la Laboratorul de Morfologie Animală.

În domeniul prognozei şi avertizării, Alice Săvulescu, împreună cu un număr important de colaboratori de la staţiunile pomicole, a dezvoltat cercetări cu privire la găsirea unor tratamente împotriva unor ciuperci care produc pătarea frunzelor şi rapănul merelor. Face cercetări în domeniul fitopatologiei şi entomologiei la Institutul de Cercetări Horti-Viticole, constituit în 1957, angrenând toţi specialiştii din institutele de profil. Studiază şi anumite ciuperci parazit ce atacau masele plastice şi documentele vechi şi a colaborat la zeci de lucrări referitoare la fiziologia ciupercilor, boli sau dăunători ai plantelor, radiobiologie şi utilizarea izotopilor radioactivi în agricultură. Rezultatele cercetărilor sale s-au concretizat în publicarea, singură sau în colaborare, a peste 150 de lucrări.

Membru corespondent (23 martie 1952) şi titular (21 martie 1963) al Academiei Republicii Populare Române. Membră şi a altor instituţii de profil, româneşti sau străine, precum Societatea de Ştiinţe Biologice (vicepreşedintă), Comisia de Radiologie a Academiei R. P. R., Academia de Ştiinţe din New York, Societatea Internaţională de Ştiinţe ale Naturii.

Ieşind din cabinetul lui Nicolae Ceauşescu, care i-a comunicat că Institutul de Biologie va trece în subordinea Ministerului Agriculturii, a suferit o criză cardiacă pe culoarele Comitetului Central; dusă de urgenţă la spital, a încetat din viaţă.

Bibliografie

  • Marcu, George (coord.) - Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.