Andrei Bârseanu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Andrei Bârseanu
Replace this image male.png
Născut 17 octombrie 1858, Dârste, Braşov
Decedat 19 august 1922, Bucureşti
Sigla Academiei Romane.png
Membru titular
al Academiei Române
Ales 1 aprilie 1908

Andrei Bârseanu (n. 17 octombrie 1858, Dârste (azi Braşov), judeţul Braşov – d. 19 august 1922, Bucureşti), pedagog, folclorist, poet, preşedinte al ASTREI, membru al Academiei Române şi vicepreşedinte al acesteia. Este cunoscut ca autor al imnului „Pe al nostru steag e scris unire”.

Biografie

S-a născut în Dârste, astăzi cartier al Braşovului. După ce a terminat gimnaziul şi liceul în oraş, a urmat literele şi filosofia la universităţile din Viena şi Munchen. La Viena s-a remarcat ca preşedinte al asociaţiei studenţilor români "România jună". După reîntoarcerea în ţară, prima parte a vieţii sale profesionale este legată de Braşov. Aici a fost director al Şcolilor comerciale, autor de manuale, preşedinte al societăţii de lectură a elevilor, folclorist.

Din 1905 începe perioada sibiană a activităţii sale. Timp de cinci ani a fost vicepreşedinte al ASTREI iar din 1911 a fost, timp de 10 ani, preşedinte al acesteia. Tot el a creat imnul ASTREI.

Ca profesor şi pedagog şi ca inspector şcolar, a întemeiat şcoli săteşti, a tipărit abecedare, broşuri şi calendare pentru popor, a întemeiat biblioteci şi a răspândit ziare. Şi-a adus un aport însemnat la alcătuirea Enciclopediei române, contribuind cu studii de istorie literară, de obiceiuri şi literatură populară şi studii de toponimie din zona Braşovului şi Săcelelor.

În paralel cu activitatea desfăşurată la ASTRA a avut şi preocupări literare. A scris poezii pentru mai multe publicaţii şi a devenit cunoscut cu poezia Pe-al nostru steag, veritabil imn al unităţii naţionale a românilor.

A avut o activitate bogată ca folclorist, alcătuind, printre altele, două culegeri: Cincizeci de colinde (1890) şi Din traista lui Moş Stoica. O sută şi una de minciuni poporale din Ţara Ardealului (1890). A publicat studiul de folclor Poezia poporală română (1908).

La 3 aprilie 1902 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, la 1 aprilie 1908 primit statutul de membru titular iar în 8 iunie 1922 a devenit vicepreşedinte al forumului român. Nu a deţinut această funcţie decât două luni, pentru că la 22 august s-a stins din viaţă, la vârsta de 61 de ani, la Bucureşti.

Bibliografie

  • Popa, Silvia, Astra şi Andrei Bârseanu, în Astra. 130 de ani de la înfiinţare, Biblioteca Astra, Sibiu, 1992 pp.103-105
  • Rusu, Dorina N. - Membrii Academiei Române, 1866-1999, Editura Academiei Române, Bucureşti, 1999 ISBN 973-27-06967