Apáczai Csere János

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Apáczai Csere János
Replace this image male.png
Naţionalitate maghiar
Născut 1625
Decedat 1659
Ocupaţie teolog, pedagog

Apáczai Csere János (n. 1625 – d. 1659), savant şi pedagog transilvănean de la mijlocul secolului al XVII-lea care a contribuit semnificativ la dezvoltarea intelectuală a Transilvaniei şi la crearea învăţământului în limba maghiară. Este autorul Enciclopediei Maghiare (Magyar Encyclopédia) din 1653.

Biografie

Enciclopedia Maghiară publicată în 1653 de Apáczai Csere János

De provenienţă umilă, fiu de iobag, încă din tinereţe a fost cuprins de idealurile radicale ale epocii. Pe când avea 17 ani a mers la şcoala de la Cluj. La 1648 a fost trimis de către episcopul Geleji Kantona István la studii în Olanda. După ce a frecventat universităţile din Franeker, Leiden şi Utrecht, a obţinut, în 1651, titlul de doctor în teologie. Reîntors în Transilvania în 1653, a fost numit profesor la colegiul din Alba Iulia. Din Occident a adus ideile puritane care se impuneau atunci în Anglia şi Olanda. Deoarece opiniile sale erau potrivnice vechiului sistem de idei, a fost transferat de la Alba Iulia la Cluj. Aici a pus bazele unei comunităţi de profesori cuprinşi de aceleaşi idei radicale. A încercat pe toate căile să ajute studiul în rândul tinerilor săraci şi să faciliteze răspândirea culturii în limba maternă. În timpul său şcoala clujeană a căpătat un caracter mai popular şi a creat o seamă de intelectuali originali, purtători ai noilor idealuri. Totodată el a aplicat metode de organizare şcolară după exemplul olandez, contribuind la dezvoltarea pedagogiei.

Pe plan ştiinţific, cea mai importantă operă a savantului transilvănean este faimoasa Magyar Encyclopaedia, publicată la Utrecht în 1653. Lucrarea are o importanţă semnificativă pentru formarea şi dezvoltarea limbii ştiinţifice maghiare. Prin intermediul acesteia, Apáczai a fost primul care a introdus în limba maghiară profilul ştiinţelor europene din secolul al XVII-lea.

Apáczai Csere János s-a stins în floarea vârstei, în 1659, pe când avea numai 35 de ani. Este înmormântat la cimitirul Házsongárd din Cluj.

Bibliografie

  • Magyari, Andrei - Cultura maghiarilor transilvăneni, în Istoria Românilor, vol. V, Editura Enciclopedică, Bucureşti 2003