Axiopolis

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Axiopolis a fost o cetate romană, apoi bizantină, situată în Dobrogea, pe malul drept al Dunării, la 3 km sud de capul podului de la Cernavodă. Poziţia sa coincide cu punctul cel mai apropiat dintre Dunăre şi Marea Neagră, motiv pentru care a jucat un rol economic şi strategic important. Axiopolis era legat cu un val de piatră de oraşul Tomis. Cetatea apare menţionată în numeroase documente, printre care şi în Geografia lui Ptolemeu, unde apare cu numele Axioupolis, sau faimoasa Tabula Peutingeriana.

Cu ocazia cercetărilor arheologice a fost descoperită ceramică elenistică din secolul al III-lea - al II-lea î.Hr, fapt care a condus la ipoteza că cetatea este mai veche, din perioada preromană. Ea ar fi fost întemeiată de regele trac Lysimachos şi ar fi asigurat legăturile comerciale cu cetăţile greceşti de pe malul Pontului Euxin (Histria, Tomis şi Callatis). Cetatea geto-dacă s-a dezvoltat într-un oraş de mari dimensiuni în perioada romană.

Cercetările arheologice efectuate de inginerul Pamfil Polonic, sub conducerea lui Grigore Tocilescu, au relevat existenţa a două fortăreţe, una romană peste care s-a suprapus parţial cea de-a doua, cel mai probabil bizantină. În secolul al VI-lea, cel mai probabil a fost reşedinţă episcopală. O inscripţie în limba greacă descoperită în 1947 printre ruinele bazilicii din cimitir îi menţionează pe martirii Chiril, Chindeas şi Tasius. Cetatea feudală a existat aici până în secolele al IX-lea - al X-lea.

Bibliografie

  • Ghinea, Dan, Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000
  • Preda, Constantin (coord.), Enciclopedia arheologiei şi istoriei vechi a României vol.1, Editura Enciclopedică, Bucureşti 1994 ISBN 973-45-0044-9

Vedeţi şi

Legături externe