Cămaşa de Mărișel

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Cămaşa de Mărișel este o componentă a portului românesc tradițional din zona Clujului. Modelul vechi din 1768 a fost cules de Dimitrie Comșa și publicat în 1904 în Albumul de broderii și țesături românești, Din ornamentica română.

Pentru confecționarea ei se foloseau patru bucăți de pânză de cânepă țesută în casă. Firele de ață folosite la broderie puteau fi din lână, lânică sau din arnici roșu, verde închis, verde deschis și albastru. Arniciul înlocuia lânica și era un fir de bumbac cu aspect mat care a avut o utilizare intensă până la începutul secolului XX.

La gât, cele patru bucăți de pânză sunt strânse în mai multe crețuri peste care se coase un guler lat de 3 cm. Sub guler se coase un model de circa 6-8 cm cu tehnica urzit pe crețuri. Gulerul este lucrat cu tehnica urzit pe fir în lung, pe dos este mai lat și se montează peste cutulițe.

Mâneca se încrețește în dreptul încheieturii mâinii, iar sub braț se introduce pava care are rolul de a da mobilitate brațului. Pe cutulițele din dreptul încheieturii mâinii se lucrează o broderie cu tehnica urzit pe crețuri.

Peste cot se coase o broderie cu mai multe tehnici: punctul de rămurică, tighelul, cruciulițe (în album apare denumirea de crucituri), tehnica urzit pe fir în lung, brânelul. Pe volan se coase un model, iar la margine se termină cu brânel. Ia se încheie în față, iar gura cămășii se răscroiește în funcție de lungimea modelului de la gura cămășii. Pe marginea de sus a gulerului și de jur împrejurul gurii cămășii se coase brânelul.

Tehnicile folosite sunt: cruciulițe, urzitul pe fir în lung, urzitul pe crețuri, brânelul, tighelul, punctul de rămurică.

Imagini

Tiparul cămășii de Mărișel

Vezi și

Bibliografie

  • Comșa, Dimitrie, Din ornamentica română, Album de broderii și țesături românești, Sibiu, 1904
  • Avramescu, Elena, Bobu Florescu, Florea, Broderiile la români, Editura de stat pentru imprimate şi publicaţii, Bucureşti, 1959

Bibliografie recomandată

  • Maliţa, Mircea, România - Din tezaurul portului popular tradiţional, Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1977
PORTUL ROMÂNESC PE ZONE ETNOGRAFICE
Portul popular din MoldovaPortul popular din DobrogeaPortul popular din MunteniaPortul popular din OlteniaPortul popular din BanatPortul popular din Transilvania

Legături externe