Calypso Botez

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Calypso Botez
Replace this image female.png
Născută 1880
Decedată 1933?
Ocupaţie feministă

Calypso Botez (n. 1880, Bacău – d. 1933?), feministă.

Biografie

Licenţiată în Istorie şi Filosofie la Universitatea din Iaşi, a predat filosofia la Liceul Carmen Sylva din Bucureşti, fiind şi membră în Comisia de Inspectori a şcolilor de stat. În timpul primului Război Mondial a activat ca preşedintă a Crucii Roşii din Galaţi. În anul 1917 a înfiinţat, împreună cu mai multe luptătoare pentru drepturile femeilor, Asociaţia pentru Emanciparea Civilă şi Politică a Femeilor Române, iar din 1921, Consiliul Naţional al Femeilor Române, al cărui preşedinte a devenit.

Membră în comitetul central al Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române, în comitetul societăţii Solidaritatea, în comitetul Uniunii Intelectualilor şi membră a Institutului Social Român, militează energic pentru ameliorarea stării de inferioritate a femeilor din România. „Toţi românii sunt egali în faţa legii, zice articolul 1 din Constituţia românească. Dumneavoastră ştiţi că românca e în afară de lege împotriva acestui articol”, afirma Calypso Botez. Articole ale ei, pe această temă, sunt găzduite în revistele „Convorbiri literare”, „Revista idealistă”, „Revista pentru Ştiinţă şi Reformă Socială” ş.a. Consilier municipal al Primăriei din Bucureşti, din partea Partidului Naţional Ţărănesc, în 1929.

În lucrările sale, pledează pentru dreptul la vot, creşterea rolului economic, emancipare intelectuală şi politică, facilitare a divorţului şi suprimarea regimului dotal: Problema drepturilor femeii române (1919), Problema feminismului. O sistematizare a elementelor lui (1920), Drepturile femeii în constituţia viitoare (1922), Drepturile femeii în viitorul Cod Civil (1924), Rapport sur la situation juridique de la femme (1932). „Cu excepţia lui Calypso Botez, feministele românce nu au reuşit să depăşească un anume nivel pragmatic, o legare directă a articolelor, broşurilor lor de stringente realităţi […] Singură Calypso Botez a încercat o sinteză a problematicii feminismului, o sistematizare a discursurilor feministe” (Mihaela Mudure).

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.