Cargoul Făgăraş

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Cargoul "Făgăraş" a fost o navă a marinei comerciale române.

A fost construită în anul 1976 pe şantierul naval Galaţi. Avea un deplasament de 8.750 tone dead-weight, lungimea de 130,80 metri, lăţimea de 17.7 metri şi pescajul de 10,2 metri. Dezvolta o viteză maximă de 16 noduri.

Din aceeaşi clasă fac parte alte 42 nave, construite pe şantierele navale Galaţi şi Brăila. Ca şi cargoul "Fărăgăraş", toate purtau nume ale unor regiuni sau localităţi din România.

Cargoul "Făgăraş", redenumit "Lujin 2", aflat sub pavilion nord-coreean, a eşuat în timpul unei furtuni la 11 aprilie 2005 lângă Ras el Maghreb, Algeria, scufundându-se după ce s-a rupt în mai multe bucăţi. Cel puţin trei membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa în timpul naufragiului.

Nava plecase la 16 martie 2005 din portul Constanţa, cu un echipaj format din români, sirieni şi libanezi, transportând cherestea şi sodă calcinată pentru Algeria.

Bibliografie

  • Revista "Marea Neagră", serie nouă, Anul XX, nr. 1 (74), ianuarie-martie 2010

Legături externe

Nave maritime ale marinei comerciale române
CARGOURI
AzugaBegaBihorBradBuşteniCalafatCăciulataCălăraşiCălimăneştiCălugăreniCodleaCostineştiCoziaDejDoljDrobeta 1850DumbrăveniEforieFăgăraşFăgetFălticeniFăureiFântâneleFeldioaraFeleacFelixFieniFierbinţiFilaretFiliaşiFilioaraFilipeştiFirizaFloreştiFoişorFrasinFrăsinetFrunzăneştiFundeniFunduleaGheorghieniGiurgeniGiurgiuGorgovaGorunGostinuGorjGovoraHagieniHaţegHârşovaHorezuHumuleştiHuşiIlfovLereştiLugojMediaşMehedinţiMirăslăuMoineştiOdorheiOlteniaOraviţaPlehanovPlopeniRădăuţiRăzboieniRâmnicu VâlceaRovineRupeaSatu MareSăceleSălişteSăveniSăvineştiSimeriaSlatinaSloboziaSolcaTarcăuTazlăuTârgu JiuTârnăveniTecuciTeiuşTeleormanTimişTismanaTituTohaniTopliţaTulceaTurdaTuşnadValea AlbăVoroneţ
VRACHIERE
Baia de ArieşBaia de FierBalotaBalşBasarabiBăceştiBăileştiBârladBeiuşBicazBlajBocşaBorsecBotoşaniBreazaBrătuleştiBuhuşiBuziaşCallatisTomis
Alte nave
Nava mixtă ArdealNava GiurgiuRemorcherul Alexandru cel BunRemorcherul Cuza VodăRemorcherul Horia