Castelul Ţepeş

de la Enciclopedia României

(Redirecționat de la Castelul Țepeș)
Salt la: navigare, căutare
Castelul Ţepeş

Castelul Ţepeş este un edificiu ce reproduce Cetatea Poenari, situat în Bucureşti, în Parcul Carol I. A fost construit în anul 1906 cu ocazia organizării Expoziţiei Generale Române, dedicată celor 40 de ani domnie a Regelui Carol I. Începând cu anul 2004, construcţia devine sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

Construit după planurile arhitecţilor Ştefan Burcuş şi Victor Stephănescu, castelul este o reproducere ipotetică a Cetăţii Poenari - bazată mai mult pe fantezie, decât pe date arheologice[1] - ridicată de către domnitorul Vlad Ţepeş la Cheia Argeşului. Construcţia este ridicată din piatră naturală şi cărămidă.

Castelul Ţepes surprins într-o vedere veche

Castelul este format dintr-un turn, înalt de 23 de metri cu un diametru de 9 m, un contrafort puternic pentru susţinerea turnului, continuat cu un zid crenelat de piatră, la capătul căruia se află un turn de piatră de dimensiuni mai mici. În interiorul turnului mare se află montat un rezervor din fontă, cu o capacitate de 200 m³ şi o scară de lemn în spirală, care permite accesul la o platforma din vârful turnului.

După Primul Război Mondial castelul a găzduit cazarma corpului de gardă a Mormântului Ostaşului Necunoscut, mormânt aflat în faţa Muzeului Militar Naţional. După ce Mormântul Eroului Necunoscut a fost strămutat la Mărăşeşti , castelul a rămas în continuare sediul unei garnizoane militare care avea ca misiune paza mausoleului din Parcului Carol, inaugurat la 30 decembrie 1963.

În anii '90, clădirea a fost sediul unui Corp de gardă a jandarmeriei, care avea ca misiune paza unor instituţii bancare din Bucureşti. Începând cu 30 septembrie 2004, Castelul Vlad Ţepeş a devenit sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

Note

  1. Grigore Ionescu (1938), pg. 264

Bibliografie

  • Grigore Ionescu. Bucureşti. Ghid istoric şi artistic. Bucureşti: Fundaţia pentru literatură şi artă, Regele Carol II, 1938
  • Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor - descrierea Castelului Ţepeş