Charlottenburg

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul
Charlottenburg

Comuna Bogda
Judeţul Timiş (TM)

Stema judetului Timis.png
Charlottenburg.jpg
Atestare 1771
Populaţie 111 locuitori
Cod poştal 307073

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Charlottenburg (românizat Şarlota) este un sat în judeţul Timiş, comuna Bogda. Are o populaţie de 111 locuitori (2002). Este singurul sat construit în formă de cerc din Banat. Din acest motiv întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor.

Localizare

Se situează în extremitatea nordul judeţului Timiş, în zona geografică a Dealurilor Lipovei, la circa 43 km nord-est de municipiul Timişoara, pe drumul judeţean DJ691A Maşloc - Topolovăţu Mare.

Istorie

Localitatea a fost înfiinţată în anul 1771, în timpul împărătesei Maria Tereza, prin colonizarea cu germani (şvabi). De la bun început colonia a fost proiectată în formă circulară, având în mijloc o plantaţie de duzi pe care locuitorii aveau obligaţia să îi îngrijească. În secolul XIX în acest spaţiu central au fost ridicate biserica, şcoala şi poşta.

Populaţia

La recensământul din 2002, satul Charlottenburg avea 111 locuitori, majoritatea covârşitoare români. Comunitatea germană a început să se dezintegreze după cel de-al Doilea Război Mondial, ajungând în anii '80 să fie depăşită de români. În prezent în Charlottenburg mai trăiesc 6 etnici germani.

Bibliografie

  • Creţan, Remus, Dicţionar toponimic şi geografico-istoric al localităţilor din judeţul Timiş, Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2006 ISBN 973-7608-65-8
  • Lotreanu, Ioan, Monografia Banatului, Institutul de Arte Grafice „Ţara”, Timişoara, 1935
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Timiş 1880 - 2002, [1]

Bibliografie recomandată

  • Toroc, Vasile Aurel, Jahrhunderte vergehen :Monographie des Dorfes Charlotenburg, Editura Eurostampa, Timişoara, 2003