Cheresig

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul
Cheresig

Comuna Toboliu
Judeţul Bihor (BH)

Stema judetului Bihor.png
Atestare 1289
Populaţie 1.090 locuitori

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Satul Cheresig este o localitate din judeţul Bihor, aparţinând administrativ de comuna Toboliu.

Localizare

Este o localitate de frontieră, amplasată pe Crişul Repede, în extremitatea de vest a României şi a judeţului Bihor, la graniţa cu Ungaria. Aici funcţionează şi un punct de trecere a frontierei de importanţă locală. Legătura rutieră este asigurată de drumul judeţean DJ 797 Oradea - Cheresig - Inand. Distanţa până la Oradea este de circa 22 km.

Istorie

A fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1289, sub numele de Keresseg şi Keresceg. Pe teritoriul satului se mai văd şi astăzi ruinele bine păstrate ale unui donjon de castel medieval, în formă poligonală şi cu structură din cărămidă, care datează dinainte de 1289 şi se aseamănă cu cel de la Ciacova, judeţul Timiş.

Cheresigul a aparţinut de comuna Girişu de Criş până în 2008, când aceasta a fost reorganizată şi s-a înfiinţat comuna Toboliu.

Populaţia

La recensământul din 2002, Cheresigul avea 1.090 de locuitori, din care 966 români, 102 ţigani, 19 maghiari, 2 slovaci şi un german.

Obiective turistice

  • Turnul medieval

Bibliografie

  • Crişan, Ioan – Aşezări rurale medievale din Crişana, secolele X-XIII, Editura Muzeului Ţării Crişurilor, Oradea, 2006, ISBN 973-7621-00-X
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Bihor 1880 - 2002, [1]