Circul de Stat

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Circul de Stat

Circul de Stat este o clădire din sectorul 2 al Bucureştiului, sediul Circului Globus, construită în anul 1960 după planurile arhitecţilor Nicolae Porumbescu, Nicolae Pruncu, Constantin Rulea. Din punct de vedere simbolic clădirea poate fi privită ca rezultatul conceptului de culturalizare a cartierelor muncitoreşti şi de creare a unor spaţii recreative, adoptat de regimul socialist din România.

Descriere

Ansamblul Circului de Stat este format din Sala de spectacole şi câteva corpuri anexe ce aparţin de acesta. Sala de spectacole este construită în aşa fel încât să domine întregul ansamblu, din punct de vedere al amplasării în plan şi al formei. Amfiteatrul este acoperit cu o cupolă din beton armat, sub forma unei pânze ondulate, imprimând construcţiei o linie unitară şi uşoară. Cupola se sprijină pe nişte stâlpi zvelţi, între aceşti stâlpi fiind amplasaţi pereţi din sticlă care închid foaierul inelar al construcţiei, oferind o transparenţă întregii construcţii.

Comunicarea cu corpurile anexe, sala de repetiţii, cabinele artiştilor se realizează prin intermediul unor travee, arhitectural fiind nişte volume largi cu forme neregulate, marginea superioară a acestora fiind situată sub punctul de origine a bolţii.

Deasupra intrării artiştilor în arenă este amplasată o platformă pe care este aşezată orchestra. De cupola amplasată deasupra scenei circulare sunt amplasate diferite instalaţii folosite de artiştii „zburători”.

Sala de spectacole are o formă concentrică şi este realizată în aşa fel încât toată atenţia este îndreptată spre arena circulară în care evoluează artiştii. Diametrul arenei este de 13 m şi este prevăzută cu diverse utilaje mecanice care fac posibilă reamenajarea acesteia. Datorită angrenajelor folosite, arena permite intrarea animalelor şi din subsol.

Construcţia clădirii permite accesul publicului prin 8 puncte de acces, şase superioare şi două inferioare, toate comunicând cu garderoba şi foaierul circului.

Bibliografie

  • Florian Georgescu, Paul Cernovodeanu, Alexandru Cebuc. Monumente din Bucureşti. Bucureşti: Meridiane 1966
  • Mariana Celac, Octavian Carabela, Marcu Marcu-Lapadat. Bucureşti : arhitectură şi modernitate un ghid adnotat. Simetria 2005

Vezi şi

Legături externe