Clopodia

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul
Clopodia

Comuna Jamu Mare
Judeţul Timiş (TM)

Stema judetului Timis.png
Conacul Petala Clopodia.JPG
Atestare 1598
Populaţie 788 locuitori
Cod poştal 307231

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Clopodia este un sat în judeţul Timiş, aparţinând din punct de vedere administrativ de comuna Jamu Mare.

Localizare

Clopodia se situează în sudul judeţului Timiş, aproape de limita cu judeţul Caraş-Severin, într-o mică depresiune prin care curge pârâul Clopodia. Puţin mai la sud trece drumul naţional DN57, de care satul este legat printr-un un drum comunal. Prin Clopodia trece şi calea ferată Buziaş-Jamu Mare, cu staţia CFR „Clopodia”.

Istorie

Localitatea este atestată documentar pentru prima dată, într-un defter turcesc din 1598, în care apare cu numele de Klopotiva. În perioada medievală, localitatea era românească. Până la cucerirea Banatului de către austrieci, nu mai este amintită. La conscripţia din 1717 reapare menţionată cu numele Klobodia, cu 42 de case şi aparţinând districtului Vârşeţ. Pe harta contelui Mercy apare cu numele Clopodie. În 1779 este trecută în judeţul Caraş. Aici s-au aşezat mai mulţi slovaci evanghelici şi catolici.

Demografie

La recensământul din 2002, localitatea Clopodia avea 788 locuitori, din care 616 români, 97 maghiari, 34 cehi, 32 germani, 7 ţigani.

Obiective turistice

În Clopodia se află Conacul Petala[1] datând din 1840, înscris oficial în lista monumentelor istorice protejate din judeţul Timiş.

Bibliografie

  • Creţan, Remus - Dicţionar toponimic şi geografico-istoric al localităţilor din judeţul Timiş. Vol. 1. Etnie, evoluţie istorică şi stratificare oiconimică, Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2006 ISBN 973-7608-65-8
  • Lotreanu, Ioan - Monografia Banatului, Institutul de Arte Grafice „Ţara”, Timişoara, 1935
  • Varga, E. - Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Timiş 1880 - 2002, [2]