Colentina FC Bucureşti

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Echipa Colentina FC Bucureşti     Rândul de sus, de la stânga la dreapta: Sparks, Thomson, Ternet     Rândul din mijloc, de la stânga la dreapta: Catteral, O'Donell, Petit, Robertson, Lees     Rândul de jos, de la stânga la dreapta: Veroty, Middelton, Dawhurt

Colentina FC a fost un club de fotbal din Bucureşti, al doilea după Olimpia Bucureşti în ordinea înfiinţării, înfiinţat în aprilie 1909. Echipa era formată din muncitorii şi funcţionarii Fabricii de Bumbac „Colentina”, o societate cu capital englezesc. Echipa a fost campioană naţională în campionatele dinaintea Primului Război Mondial: 1912-1913, 1913-1914. Directorul fabricii de bumbac, Mastejan, a fost şi primul preşedinte al clubului de fotbal.

Odată cu izbucnirea primului război mondial, mai mulţi jucători englezi părăsesc România, Colentina FC Bucureşti fiind aproape de desfiinţare. În anul 1915, jucătorii echipei Olimpia, echipă aflat şi ea în pragul desfiinţării, trec la Colentina FC. În aceste condiţii clubul Colentina mai rezistă pentru încă un an pe scena competiţională. Echipa reuşeşte să supravieţuiască, iar în perioada interbelică echipa Colentina joacă în cadrul districtului Bucureşti.

După al doilea război mondial, echipa apare în etapa de campionat 1946-1947, în al treilea eşalon al campionatului. După această apariţie echipa devine tot mai puţin importantă în competiţiile sportive, motiv pentru care la scurt timp se desfiinţează.

Bibliografie

  • *** Enciclopedia Educaţiei fizice şi sportului din România, vol. III Bucureşti, Editura Aramis, 2002