Comuna Toboliu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Comuna
Toboliu

Judeţul Bihor (BH)

Stema judetului Bihor.png
Localităţi componente
Toboliu, Cheresig
Primar Pavel Maier (PNL)

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Comuna Toboliu este situată în zona de contact a Câmpiei Crişurilor cu Câmpia Miersigului, pe râul Crişul Repede şi pe Canalul Crişurilor, la graniţa cu Ungaria.

Administraţie

Comuna Toboliu având în componenţă două sate: Toboliu, satul de reşedinţă, şi Cheresig, s-a înfiinţat prin legea nr. 375 din 28 decembrie 2007[1] referitoare la reorganizarea administrativ-teritorială a comunei Girişu de Criş. Înfiinţarea comunei a fost posibilă datorită unei iniţiative a parlamentarilor UDMR de Bihor, Lakatos Petru şi Pete Istvan. Printr-un referendum organizat în comuna Girişu de Criş în 20 noiembrie 2005, localnicii şi-au exprimat opţiunea pentru desprinderea comunei Toboliu.

Comuna nou înfiinţată dispune de 3224 hectare teren arabil, 454 hectare păşune, 9 hectare fâneaţă, unităţi economice, o fabrică de încălţăminte, o fabrică de mobilă şi 7 ferme agrozootehnice. Comuna deţine deja spaţii pentru sediul Primăriei şi postul de Poliţie, are o şcoală primară şi una gimnazială, dispensar medical şi farmacie. Distanţa dintre reşedinţa de comună şi satul component Cheresig este de 3,5 km.

Bibliografie

  • Dan Ghinea, Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000

Note

  1. Legi adoptate în 2007

Legături externe