Conrad Haas

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Conrad Haas
Conrad Haas.png
Autoportret al lui Conrad Haas
Naţionalitate german
Născut 1509, Dornbach, Viena, Austria
Decedat 1579, Sibiu
Ocupaţie militar, inventator

Conrad Haas (n. 1509, Dornbach, Viena, Austria — d. 1579, Sibiu) a fost un guard imperial de artilerie, şef al arsenalului cetăţii Sibiu între 1556 şi 1579. A elaborat o amplă lucrare privind rachetele cu mai multe trepte şi rachetele-bumerang, considerată a fi prima de acest fel în istoria modernă a rachetei.

Biografie

Conrad Haas s-a născut într-o familie relativ înstărită a ramurii Haasenhof din zona Landshut, a cărei principală ocupaţie era viticultura. De mic a învăţat germana şi latina la şcoala din localitate. Invazia turcească din 1529 l-a determinat să urmeze cariera militară, devenind guard de artilerie. În scurt timp a ajuns ofiţer la curtea imperială din Viena. În 1551 va fi trimis la Sibiu împreună cu trupe austriece sub comanda generalului Johann Baptist Castaldo, cu misiunea de a întări apărarea cetăţii. În acest context, Sibiul a fost înconjurat de o nouă centură fortificată, echipată cu tunuri şi bombarde şi având mai multe depozite de muniţie. Din cauză că au rămas neplătite, trupele austriece au început să jefuiască locuitorii, însă după o vreme au fost respinse de către armata orăşenilor din Sibiu. În 1556 generalul Castaldo s-a retras împreună cu armata sa, dar Conrad Haas a rămas la Sibiu, fiind numit în fruntea arsenalului oraşului. Priceperea sa a fost foarte apreciată atât de către împărăteasa Isabella a Austriei, cât şi de celelalte cetăţi din Transilvania, care au consimţit să fie supervizate de către Haas în ceea ce priveşte pulberile şi armele de foc.

Pagină din manuscrisul lui Conrad Haas

În laboratorul său din Sibiu, Haas a realizat numeroase experimente în ceea ce priveşte rachetele în trepte, materialele combustibile solide şi lichide, rachetele-bumerang, bateriile de rachete, rampele de lansare a acestora şi aripioarele de stabilizare în formă de delta. A scris toate rezultatele obţinute într-un manuscris început în 1529 la Viena şi terminat în 1569 la Sibiu. Manuscrisul s-a păstrat în colecţiile Arhivelor Statului din Sibiu, legat în piele împreună cu alte lucrări de pirotehnie pe care le-a deţinut Haas, sub cota „Varia II 374”. Este scris în germana medievală, pe foi de calitate diferită, şi conţine o serie de scheme în culori (roşu, albastru, verde, galben, maro şi violet).

Pagina de titlu a manuscrisului conţine următoarea însemnare:

„Această carte a măiestriilor este schiţată şi alcătuită, în parte chiar inventată, de către Conrad Haas din Dornbach în Austria din neamul celor de la Haasenhof, lângă Landshut. Începută în anul 1529 şi terminată în anul cu un număr mai puţin de 70. Şi [autorul cărţii] a fost turnător de tunuri, guard de artilerie şi maistru armurier al Maiestăţii Sale Imperiale Romane şi Regale şi de asemenea al Coroanei Ungare.”
({{{2}}})

Pentru acumularea de experienţă, Haas a colaborat cu Hans Walach (Ioan Românul) din Alba Iulia, fabricant de pulbere de bună calitate, şi cu alţi meşteri din zona Bistriţei. Meritele principale în domeniul ştiinţei rachetelor ale lui Conrad Haas sunt:

 • Principiile şi modalităţile de construcţie ale rachetelor în trepte
 • Conceperea rachetelor cu două sau trei trepte îmbinate reciproc
 • Conceperea rachetelor de tip „bumerang” (cu traseu dus-întors)
 • Conceperea rachetelor lănci cu două până la patru trepte
 • Conceperea bateriilor de rachete
 • Conceperea unor dispozitive de aprindere în trepte
 • Proiectarea unei rampe de lansare a rachetelor
 • Folosirea aripioarelor în formă de delta pentru stabilizarea traiectoriei
 • Teoria combustibililor în rachetotehnică: dispunere, folosirea diferenţiată în funcţie de scop, combustibili lichizi şi pe bază de compuşi de amoniu.
 • Schiţarea unei nave spaţiale simple („căsuţa zburătoare”)

În plus, consemnează o metodă de prospectare magnetică a minereurilor de fier, o metodă rudimentară de distilare a ţiţeiului, şi propune o serie de modele de cuptoare mobile pentru obţinerea cărbunelui de mangan. În manuscrisul său, Haas denotă cunoştinţe avansate de matematică, chimie, fizică şi tehnică balistică.

Conrad Haas a avut o concepţie umanistă despre societate şi război, căutând să folosească rachetele mai puţin în scopuri războinice, şi mai mult în scopuri utilitare. La fila 377 din „Varia II 374”, el scria:

„Sfatul meu este ca lumea să trăiască în pace, să nu mai fie război; muschetele să fie lăsate neatinse sub acoperiş, încât ghiulelele bombardelor să nu mai împrăştie moarte şi praful de puşcă să nu mai ia foc şi nici să se umezească; astfel Prinţul va rămâne cu banii şi Armurierul cu viaţa; acesta este sfatul pe care vi-l dă Conrad Haas.”
({{{2}}})

Bibliografie

 • De la Honterus la Oberth. Studii, Editura Kriterion, Bucureşti, 1985.

Legături externe