Constantin Atanasiu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Constantin Atanasiu
Replace this image male.png
Născut 30 iulie 1897, Truşeşti, judeţul Botoşani
Decedat 27 noiembrie 1963, Bucureşti
Ocupaţie inginer electromecanic

Constantin Atanasiu (n. 30 iulie 1897, Truşeşti, judeţul Botoşani - d. 27 noiembrie 1963, Bucureşti), inginer electromecanic, licenţiat în drept. Consilier în Comisia prezidenţială pentru refacerea economică după Primul Război Mondial (1948), vicepreşedinte al comitetului de stat al planificării (1948-1963), vicepreşedinte al ASIT (1948-1963). A fost director al Întreprinderii Franco-Române Brăila (ulterior numită Progresu Brăila), aici a pus în funcţiune o turnătorie de oţel cu cuptor electric. Între 1941-1948 a fost subdirector general al CFR, în această calitate a organizat atelierele CFR Craiova (ulterior Uzinele Electroputere Craiova).

Constantin Atanasiu s-a remarcat şi prin munca depusă la reconstrucţia căilor ferate şi a telecomunicaţiilor, distruse în parte după al doilea război mondial, precum şi a porturilor. S-a îngrijit de mecanizarea porturilor pentru a spori capacităţile acestor obiective, a realizat proiecte pentru construirea unor şantiere navale. A introdus pentru prima oară în România sistemul de lucru în lanţ pentru repararea vagoanelor.

A activat ca membru CAER şi CSP şi a conceput planuri pentru electrificarea României. A organizat şi condus învăţământul universitar de inginerie economică.

Bibliografie

  • Personalităţi româneşti ale ştiinţelor naturii şi tehnicii, Editura Ştiinţifică şi enciclopedică, Bucureşti, 1982