Constantin Pantazi

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Constantin Pantazi
Replace this image male.png
Născut 1888, ?
Decedat 1958, Râmnicu Sărat, judeţul Buzău
Ocupaţie militar, general

Constantin Pantazi (n. 1888 - d. 1958, Râmnicu Sărat, judeţul Buzău) a fost un general al armatei române în timpul celui de-al doilea război mondial, ministru.

Biografie

A fost militar de carieră, primind în anul 1943 gradul de general de armată.

A ajuns subsecretar de stat la Ministerul de Război pentru Armata de Uscat, funcţie la care va renunţa ca urmare a numirii sale ca ministru al Ministerului de Război, la data de 23 ianuarie 1942. Această funcţie a deţinut-o până la 23 august 1944. După această dată a fost arestat şi a fost expediat în Uniunea Sovietică de către noile autorităţi comuniste din România. Împreună cu grupul de deţinuţi din care făcea parte şi mareşalul Antonescu, a fost în custodia sovieticilor între anii 1944-1946. În luna mai 1946 a fost condamnat de Tribunalul Poporului la pedeapsa capitală, fiind acuzat de "crime de război" şi "crima de dezastrul ţării".

Execuţia sa a fost planificată să aibă loc la data de 1 iunie 1946. În această zi, în loc să fie executat, autorităţile i-au comutat pedeapsa, transformând-o în închisoare pe viaţă. Odată cu pedeapsa lui Constatin Pantazi s-au mai comutat pedepsele lui Eugen Cristescu şi Radu Lecca.

Constantin Pantazi a fost deţinut la închisoarea din Aiud şi la cea din Râmnicu Sărat, unde a şi decedat în anul 1958.

Bibliografie

  • Buzatu, Gheorghe, Cheptea, Stela, Cîrstea, Marusia, editori - Pace şi război (1940-1944) Jurnalul Mareşalului Ion Antonescu, volumul I, Casa Editorială Demiurg, Iaşi, 2008.