Corul Hilaria

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Corul Hilaria este o societate culturală muzicală românească din Oradea, judeţul Bihor.

A fost înfiinţată în anul 1875, sub denumirea de Societatea Corală "Hilaria". Necesitatea de a înfiinţa în acea perioadă o astfel de societate a apărut în urma desfiinţării, în anul 1874, a Societăţii de Leptură care îşi desfăşurase activitatea în localitate până la acea dată. Golul lăsat în viaţa culturală românească din Oradea după desfiinţarea acestei societăţi a dus la înfiinţarea Corului Hilaria.

Corul a fost înfiinţat de mai mulţi studenţi români de la Academia de Drept din Oradea. Aceştia au fost: Nicolae Maior, Augustin Mezei, Patriciu Coroiu, Ioan Darabant, Liviu Drăgoiu, Ioan Cocişiu, Traian Farcaş, Ioan Clintoc, Moise Toma, Ioan Buna, Sabin Mezei şi Ioan Istin. La 7 noiembrie 1875 ei au semnat un protocol prin care se însărcinau să înfiinţeze un cor particular. Preşedinte al Societăţii Corale Hilaria a fost ales ad hoc Nicolae Maior, iar Ioan Buna a fost ales notar. Iniţiativa înfiinţării corului a aparţinut lui Sabin Rezei şi Ioan Istin.

La 20 noiembrie 1875, Societatea fiind constituită, a fost ales drept preşedinte Ioan Pop, iar secretar a fost ales Ioan Buna. Comitetul a fost alcătuit din Sabin Rezei, Traian Farcaş, Ioan Darabant, Liviu Drăgoiu şi Gheorghe Horvath.

Numele de "Hilaria" a fost ales în şedinţa Societăţii, ţinută la 29 decembrie 1875. Statutele Societăţii s-au aprobat la 13 februarie 1877. Iniţial ca dirijor a fost angajat Weinpolter, apoi Fejervary.

În primii trei ani de activitate Societatea Corală Hilaria a organizat mai multe şezători artistice, corale şi dansante, la care au participat intelectualii români din Oradea şi împrejurimi. Printre mecenaţii Hilariei s-au numărat în această perioadă episcopul Ioan Olteanu, vicarul ortodox Andrei Papp, Iosif Roman, Nicolae Zigre şi Ecaterina Rezei. Ulterior, corul a fost susţinut moral de Florian Duma, Demetriu Kiss şi Ioan Gherlan.

Pentru perioada cuprinsă între anii 1878-1896 nu se cunoaşte activitatea corului, din cauza neglijării arhivei. Din 1898 până 1940, dirijorul corului a fost Nicolae Firu.

În anul 1907, preşedinte al Societăţii corale a fost ales dr. Aurel Lazăr.

În anii 1970, dirijor a fost Miron Raţiu (d. 2011).

Bibliografie

  • Neş, Teodor - Oameni din Bihor (1848-1918), Tipografia diecezană, Oradea 1937
  • Apud, Monografia comunei Chişoda în "Revista Institutului Social Banat-Crişana, Timişoara, An XI, 1943 şi An XIII, 1944
  • Zainea, Ion - Personalităţi ale Marii Uniri: dr. Aurel Lazăr