Costache Aristia

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Costache Aristia
Replace this image male.png
Născut 1800, Bucureşti
Decedat 18 aprilie 1880, Bucureşti
Ocupaţie actor, scriitor

Costache Aristia (n. 1800, Bucureşti - d. 18 aprilie 1880, Bucureşti), actor, scriitor, profesor. A contribuit la începuturile teatrului românesc.

Biografie

Născut din părinţi greci, a studiat la şcoala grecească din Bucureşti şi a avut ca elev o scurtă apariţie pe scena de la Cişmeaua Roşie. A participat la mişcarea Eteriei din 1821, ca susţinător al emancipării greceşti. La intrarea turcilor în ţară a trecut Oltul şi a luptat alături de eterişti la Drăgăşani. Nevoit să se refugieze, trece graniţa şi ajunge la Paris. Ajutat de filo-elenul lord Ghilfort, îşi continuă aici studiile cu J. Talma.

După războiul ruso-turc din 1828 se reîntoarce în ţară şi e numit profesor de franceză şi limba elenă la liceul „Sf. Sava”. Se împrieteneşte cu Ion Heliade-Rădulescu, şi colaborând cu acesta, face traduceri din limba greacă. A tradus din Homer, Plutarh, Alfieri etc.

În 1833, împreună cu alţi intelectuali legaţi de mişcarea revoluţionară, pune bazele primei şcoli de artă dramatică. Ca membru al Societăţii filarmonice se remarcă printre cei mai activi. Traduce opere de teatru şi joacă în câteva roluri. Pregătind primele cadre profesioniste de actori, el a pus astfel bazele teatrului cult în Ţara Românească. Printre elevii lui Aristia s-au numărat Costache Caragiale şi Eufrosina Popescu.

În timpul revoluţiei de la 1848 din Muntenia este numit comandant al gărzii naţionale, însă este arestat de turci. Reuşeşte însă să se refugieze în Franţa. Se va reîntoarce după mai mulţi ani şi din 1856 va fi bibliotecar al Statului, iar din 1863 va fi din nou profesor. Ajuns la bătrâneţe îşi pierde vederea. Moare la Bucureşti în 1880.

Bibliografie

  • Academia Republicii Populare Române, Dicţionar Enciclopedic Român, Editura Politică, Bucureşti, 1962-1964
  • Enciclopedia Minerva, Cluj, 1929
  • Predescu, Lucian - Enciclopedia României. Cugetarea, Editura Saeculum, Bucureşti, 1999 ISBN 973-9399-03-7

Bibliografie recomandată

  • Popescu, Ana Maria, Constantin Aristia, Editura Meridiane, Bucureşti, 1967