Discuție:Locotenenţa Domnească din 1866

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
PrimaAtestareRacovita.jpg Documente şi texte relevante

„Formula Jurământului.
Jur că voi fi credincios Drapelului Ţărei mele şi Guvernului Contelui de Flandre, representat prin Locotenenţa Domnească: compusă de Generalul Nicolae Golescu, Colonel Haralamb şi Lascar Catargiu.”

(Hotărâre publicată în „Monitorul Oastei”, an VI, nr. 5 din 22 martie 1866, p. 55.)


„Hotărârea consiliului de Miniştri privitoare la modificarea jurământului
(Divisia personalului)
Ministru secretar de stat la Ministerul de resbel, face cunoscut tutulor autorităţilor militare următoarea hotărâre a consiliului de Miniştri privitoare la modificarea jurământului, invitându-le a se conforma întocmai pe viitor la înrolare de oameni sau de funcţionari.
«Până la terminarea plebiscitului şi ulterioare disposiţiuni definitive, jurământul prescris de lege pentru toţi funcţionarii statului, se va face în numele Înaltei Locotenenţi Domneşti compusă de generalul Nicolae Golescu, colonel Haralamb şi D. Lascar Catargiu.»
Publicarea în Monitorul Oastei a acestei decisiuni se va considera ca notificare.”

(Hotărâre din 6 aprilie 1866, publicată în „Monitorul Oastei”, an VI, nr. 9 din 15 aprilie 1866, p. 166.)

Stilou

Am scris acest articol sau o secţiune din el pentru Wikipedia. Pentru textul identic care apare şi acolo sunt autor unic.


Eu nu ştiu să fi existat alte locotenenţe domneşti în afară de cea de la 1866. O situaţie provizorie a mai fost Regenţa, care s-a consacrat ca atare. Cred că şi Locotenenţa Domnească este la fel de consacrată şi că nu mai e nevoie să specificăm că e din 1866. Poate mă înşel.--Radu 22 aprilie 2008 09:46 (UTC)

A existat şi Locotenenţa Domnească din 1848 (Ion Heliade Rădulescu, Cristian Tell şi Nicolae Golescu). --Alex:D 22 aprilie 2008 13:47 (UTC)
N-am ştiut! Atunci merită să scoatem la lumină şi Locotenenţa din 1848 şi să facem un link "vezi şi", pentru cei care, ca şi mine, nu ştiau că a mai existat o altă Locotenenţă. Foarte fain...trebuie să mai citesc despre asta:)--Radu 22 aprilie 2008 14:00 (UTC)

În definiţie, ar trebui găsită o formulă prin care este definită Locotenenţa ca specie de formă de guvernare în raport cu celelalte, de tipul: "Locotenenţa Domnească din 1866" a fost o structură de guvernare...sau ceva de genul.--Radu 22 aprilie 2008 19:18 (UTC)

Mi-a venit într-un final „inspiraţia” să mă uit totuşi în DER 1962, şi am găsit următoarea definiţie:

locotenenţă domnească, organ administrativ-politic, în ţările române, alcătuit din mai multe persoane, care, din lipsa domnului ţării sau când scaunul domnesc era vacant, exercita atribuţiile conducătorului statului. Sunt cunoscute l.d. din timpul revoluţiei din 1848, alcătuită din I. Heliade-Rădulescu, N. Golescu şi Chr. Tell, care a înlocuit guvernul provizoriu, şi l.d. instituită în februarie 1866 după înlăturarea lui Al. I. Cuza, alcătuită din N. Golescu, Lascăr Catargiu şi colonelul N. Haralambie.” (vol. 3, p. 150)

Definiţia este clară şi poate fi folosită, în formă adaptată, la ambele articole, pentru că explică concret ce anume era Locotenţa. Stilul definiţie ar trebui sp ne serveascp drept model. Este incisiv şi detaliat, fără să fie lung. DER-ul este în multe privinţe, genial. --Radu 22 aprilie 2008 19:29 (UTC)