Dragoste la mănăstire

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Dragoste la mănăstire, intitulat şi Două altare reprezintă un film românesc produs şi regizat în 1911 de către G. Georgescu. Întrucât acesta nu a fost terminat atunci, premiera sa a avut loc la 5 septembrie 1914 la cinema „Venus” din Bucureşti. Astăzi, filmul este considerat pierdut.

Producţia şi premiera

În 1911, Victor Eftimiu şi Emil Gârleanu au propus unor operatori filmarea unei schiţe cinematografice. Actorii principali urmau să fie Tony Bulandra şi Marioara Voiculescu, alături de Bebe Stănescu. G. Georgescu, care — potrivit ziarului „Rampa” — îi „angajase pe [cei] doi scriitori cunoscuţi, asigurându-le şi o leafă lunară”, a hotărât să realizeze nişte filmări pe baza acelui scenariu. Imaginea a fost semnată de către operatorul Gheorghe Ionescu „Cioc”, care a asigurat şi developarea şi montajul materialului filmat, la laboratorul său din strada Modei, „Carmen Sylva”.

Însă premiera filmului a avut loc abia peste trei ani, în septembrie 1914, rulând pe ecrane doar 8 zile. Explicaţia acestor evenimente se regăseşte într-o scrisoare deschisă trimisă de către Tony Bulandra şi Marioara Voiculescu cotidianului „Dimineaţa”:

„Cu mirare am văzut că cinematograful «Venus» afişează pe zidurile Capitalei că proiectează un film intitulat «Dragoste la mănăstire» în care jucăm noi. Pentru ca publicul să nu fie indus în eroare, suntem datori să dăm următoarele lămuriri: acum trei ani s-a prezentat la noi un domn Georgescu propunându-ne să facem o serie de filme în anumite condiţii. După două şedinţe de probă, d. Georgescu neavând capitalul unei întreprinderi cinematografice s-a retras. Nu ne-am închipuit că din cele două şedinţe pregătitoare oameni de rea credinţă pot face un film în care toată acţiunea să fie înlocuită cu scrisori.”
({{{2}}})

Cât despre cei doi scriitori angajaţi de G. Georgescu, ziarul „Rampa” adăuga: „Leafa, însă, le-a plătit-o în poliţe iscălite de ei înşişi şi scontate de d. Georgescu...”

Bibliografie

  • Caranfil, Tudor, În căutarea filmului pierdut, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1988.
  • Rîpeanu, Bujor T., Filmat în România, vol. 1, Editura Fundaţiei PRO, Bucureşti, 2004, ISBN 973-8434-39-4