Emisiunea poştală Paris

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Emisiunea poştală Paris a fost denumirea filatelică a emisiunii româneşti de mărci poştale uzuale din perioada postclasică. Imprimarea mărcilor s-a făcut în anul 1872 la Atelierul Timbrului de la de la Hôtel de Monnaie (Monetăria statului francez) din Paris în baza comenzii din 20 ianuarie 1870. Clişeele originale au fost gravate de Albert Barré care s-a inspirat după emisiunile poştale „Ceres”, 1849-1850, „Napoleon III”, 1852 din Franţa şi „Hermes - cap mare”, 1861 din Grecia, care au fost imprimate la acelaşi atelier din Paris.

Gravarea mărcilor s-a făcut pe plăci de oţel de către A. Hulot, în coli mari ce conţineau 300 de mărci poştale aranjate în două blocuri a câte 150 de mărci, aranjate pe 15 rânduri orizontale a câte 10 mărci care erau despărţite printr-un spaţiu de 4 cm.

Descrierea mărcilor

Modelul era comun pentru toate valorile, iar desenul consta dintr-un cadru dreptunghiular de 19,5 x 22,5 mm. În cartuşul superior era înscris numele ţării emitente „ROMANIA”, iar în cartuşul inferior cuvântul „POSTA”, între cifrele care indicau valoarea mărcii poştale, urmată de litera „B”, iniţiala cuvântului bani. Pe părţile laterale este trasată o ornamentaţie în zigzag denumită „greacă”, iar la cele patru colţuri se află câte un motiv ornamental în formă de cruce a Sfântului Andrei. În centrul mărcii poştale se află un medalion compus dintr-un cerc perlat alcătuit din 65 de puncte albe, în mijlocul căruia se află efigia domnitorului Carol I cu faţa îndreptată spre stânga.

Cele şapte valori din care era formată emisiunea corespundeau tarifelor pentru uz intern şi internaţional prevăzute de regulamentul pentru fixarea taxelor poştale din România, pus în aplicare la 15 octombrie 1870. Mărcile sunt dantelate şi au fost tipărite pe hârtie simplă de grosime mijlocie, uşor colorată, fără filigran, excepţie făcând doar marca cu valoarea de 10 bani care a fost tipărită pe hârtie albă.

Emisiunea Paris a avut putere de francare până la epuizare. A fost înlocuită treptat cu noi emisiuni asemănătoare care au fost tipărite la Bucureşti. Noile mărci au fost tipărite fie cu clişee aduse de la Paris, fie cu clişee noi gravate la Bucureşti.

Bibliografie

  • Marcel Dănescu, Filatelia de la A la Z, Editura Sport - Turism, 1987

Lecturi suplimentare

  • Kiriac Dragomir, Mărcile poştale clasice româneşti litografiate în perioada 1865-72. Bucureşti, 1971
  • Kiriac Dragomir, Aurel Surpateanu, Catalogul mărcilor poştale româneşti. Bucureşti, 1974
  • Maria Ecaterina Florescu, Cornel Spineanu, Mărci poştale româneşti, 1948-1965, Bucureşti, Editura Meridiane, 1966
  • Val. Tebeica, Primele Mărci Poştale Romîneşti, 1858 - 1865, Bucureşti, Editura Meridiane, 1962

Legături externe